Kiełbasa zrobiona została w jelitach dystrybutora www.dobrakiełbasa.pl
Osłonki jelita użyte to cienkie 45/48 do kiełbas domowych
Wędzona kiełbasa to lubiona mojego syna . Nie
ma jak zapach wędzonki rozchodzący się po podwórku potem domu .
Zapach jest tak smaczny ,że nie można
się oprzeć i kosztujemy jeszcze ciepłą kiełbaskę wprost z
wędzarni....
Domowa kiełbasa wędzona .
Składniki
1 ,5 kg słoniny
10 kg mięso gulaszowe
3,5 karkówki
40 ząbków czosnku
1 litr wody zimnej przegotowanej
2,5 dag majeranek
5 g pieprz biały
10g pieprz czarny
20dag soli
jelita
Mięso i słoninę kroimy w kostkę
następnie mielimy na grubym sicie . Czosnek obieramy i mielimy 40
ząbków przez malutkie sitko lub wyciskamy przez praskę . Dodajemy
majeranek, sól pieprz biały i czarny .Mieszamy długo i intensywnie
.Mięso musi się bardzo kleić do ręki . Dolewamy zimną wodę i
jeszcze raz bardzo mocno mieszamy wyrabiamy mięsko . Jelita płuczemy
i naciągamy na maszynkę do robienia kiełbasy . Zawiązujemy jelito
i zaczynamy wypychać mięso.
Następnie formujemy krótsze kiełbaski
zakręcając je . Wieszamy kiełbaski na kiju aby obciekły . Na
drygi dzień wędzimy je w wędzarni 2 godziny .Używamy dymu z
trotów bukowych . Po uwędzeniu wieszamy aby kiełbaski obciekły .
Do kiełbaski domowej wędzonej użyłam
jelit www.Dobrakielbasa.pl . Podczas produkcji ,żadne jelito
nie pękło .Kiełbaska wyszła wspaniała .
Zazdroszczę wędzarni! Jak już kiedyś będę miała dom, to na bank wędzarnia znajdzie tam swoje miejsce :)
OdpowiedzUsuńZapach czuć u mnie:)
OdpowiedzUsuń...jeszcze wyjdzie bardziej wspaniała, gdy zamiast wody dodamy rosołu; np. z gotowanej golonki. To jest smak domowej kiełbasy, a nie namiastki.
OdpowiedzUsuńPodziwiam tą kiełbaskę! Super, że możesz sama zrobić, bo nie ma to jak domowa kiełbasa.
OdpowiedzUsuń