poniedziałek, 18 lutego 2013

Tagliatelle z ogórka z sosem tzatziki i kaparami

Sos tzatziki jest popularnym greckim dipem . Pasuje prawie do wszystkiego . Jest bardzo łatwy w wykonaniu wystarczy 5 min . Najlepiej smakuje kiedy postoi w lodówce z 30 min .

Tagliatelle z ogórka z sosem tzatziki

składniki
  2 szt ogórek wężowaty,
    2 łyżki kaparów
    200 g jogurtu greckiego
    2 ząbki czosnku
    sok z 1/2 cytryny,
    olej rzepakowy,
    pieprz kolorowy,
    sól morska

Ogórki dobrze myjemy i osuszamy. Połówkę jednego ogórka obieramy usuwamy pestki i ścieramy na tarce. Pozostały ogórek kroimy na długie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. Do miseczki dajemy jogurt , pokrojonego ogórka mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny , olejem rzepakowym ,solą ,pieprzem do smaku i na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy i chłodzimy. Paseczki ogórka zwijamy w ruloniki układamy na talerzu. Polewamy sosem , ozdabiamy kaparami i podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz