Syta zupa ala leczo z dyni i kiełbasy .
Zupa z dyni na bogato
składniki
4 ziemniaki,
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 szt marchewka,
40 dag kiełbasa wiejska,
1 łyżka masła,
1/4 szt seler,
Sól,
pieprz,
przecier pomidorowy Pudliszki
1 łyżeczka cukru
1/2 kg dynia piżmowa,
gałka muszkatołowa mielona,
1 szklanka bulionu warzywnego
sos TABASCO dla pikanterii
1 cebulę siekamy , czosnek wyciskamy i podsmażamy na 1/2 łyżki masła. Dodajemy pokrojona dynię ,marchewkę, seler ,ziemniaki. Mieszamy podsmażamy . Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu. Po ok 15 min dolewamy przecier pomidorowy -mieszamy. Doprawiamy solą ,pieprzem gałka ,cukrem dla przełamania smaku i tabasco dla pikanterii . Dalej dusimy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojona kiełbaskę z posiekana cebulką na reszcie masełka. Podsmażoną wędlinę dodajemy do garnka z zupę. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz