niedziela, 10 lutego 2013

Zupa z dyni na bogato

Syta zupa ala leczo z dyni i kiełbasy .

Zupa z dyni na bogato

składniki

    4  ziemniaki,
    2  cebule
    2 ząbki czosnku
    2 szt marchewka,
    40 dag kiełbasa wiejska,
    1 łyżka masła,
    1/4 szt seler,
    Sól,
    pieprz,
    przecier pomidorowy Pudliszki
    1 łyżeczka cukru
    1/2 kg dynia piżmowa,
    gałka muszkatołowa mielona,
    1 szklanka bulionu warzywnego
   sos TABASCO  dla pikanterii

1 cebulę siekamy , czosnek wyciskamy i podsmażamy na 1/2 łyżki masła. Dodajemy pokrojona dynię ,marchewkę, seler ,ziemniaki. Mieszamy podsmażamy . Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu. Po ok 15 min dolewamy przecier pomidorowy -mieszamy. Doprawiamy solą ,pieprzem gałka ,cukrem dla przełamania smaku i tabasco dla pikanterii . Dalej dusimy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojona kiełbaskę z posiekana cebulką na reszcie masełka. Podsmażoną wędlinę dodajemy do garnka z zupę. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy .




Kulinarne inspiracje i nagrody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz