Takie bułeczki pieczemy w piątek -mamy pyszny deser i zakąskę na sobotę i niedzielę .
Wspaniale nadają się na wycieczkę , a słoneczko coraz wyżej .
Pyszne bułeczki z jabłkowym środkiem
składniki
3 szklanki mąka,
2 żółtka,
1 białko,
4 łyżki cukier,
1/2 szklanki cukier puder,
5 dag drożdże,
1 szklanka ciepłe mleko,
2 łyżki olej,
1 kg jabłko,
3 łyżki cukier,
1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa mielona,
1 łyżeczka cynamonu
Mleko podgrzewamy aby było letnie. Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka dajemy rozkruszone drożdże i 4 łyżki cukru -mieszamy . Posypujemy łyżką maki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy 3 szklanki mąki dodajemy odrobinę soli -mieszamy. Do reszty mleka dodajemy żółtka mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i olej . Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłka obieramy kroimy w kosteczkę podsmażamy z 3 łyżkami cukru i odrobiona gałki muszkatołowej i cynamonem . Gdy zrobi się dżemik studzimy. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe placuszki dajemy łyżkę dżemiku i sklejamy . Bułeczki układamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 stopniach ok 20 min. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem
świetne bułeczki, lubię takie:)
OdpowiedzUsuń