środa, 6 marca 2013

Wegetariańskie chili

Coś dla wegetarian ale nie tylko . Bardzo dużo warzyw i aromatyczne przyprawy . Polecam na Piątek bez mięsa. 
Do mojego chili użyłam smaczne pomidory z kartonu PODRAVKI
.
Wegetariańskie chili

składniki
 2 łyżki oliwy z oliwek,
    1 cebula,
    1 szt czerwona papryka,
    1 puszka cieciorki
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 kartonik krojone pomidory PODRAVKA
    2 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżeczki sproszkowane chili,
    3 ząbki czosnek,
    1 łyżeczka mielony kminek
    1 łyżeczka oregano
    świeża kolendra,
    1 szt limonka,
    Sól
   bakłażan 1 szt
W żeliwnym kociołku rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną cebule i paprykę. Smażymy i mieszamy ok 3 min. Dodajemy pokrojonego bakłażana . Dodajemy cieciorkę i fasole wcześniej odcedzone z zalewy. Mieszamy . Zalewamy pokrojonymi pomidorami i dodajemy wszystkie sproszkowane przyprawy i wyciśnięty czosnek. Mieszamy i gotujemy. Dodajemy bulion. Dusimy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy sól do smaku i pokrojone zioła. Przed podaniem kropimy limonką .







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz