Coś dla wegetarian ale nie tylko . Bardzo dużo warzyw i aromatyczne przyprawy . Polecam na Piątek bez mięsa.
Do mojego chili użyłam smaczne pomidory z kartonu PODRAVKI
.
Wegetariańskie chili
składniki
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 cebula,
1 szt czerwona papryka,
1 puszka cieciorki
1 puszka fasoli czerwonej
1 kartonik krojone pomidory PODRAVKA
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżeczki sproszkowane chili,
3 ząbki czosnek,
1 łyżeczka mielony kminek
1 łyżeczka oregano
świeża kolendra,
1 szt limonka,
Sól
bakłażan 1 szt
W żeliwnym kociołku rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną cebule i paprykę. Smażymy i mieszamy ok 3 min. Dodajemy pokrojonego bakłażana . Dodajemy cieciorkę i fasole wcześniej odcedzone z zalewy. Mieszamy . Zalewamy pokrojonymi pomidorami i dodajemy wszystkie sproszkowane przyprawy i wyciśnięty czosnek. Mieszamy i gotujemy. Dodajemy bulion. Dusimy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy sól do smaku i pokrojone zioła. Przed podaniem kropimy limonką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz