wtorek, 5 marca 2013

Rebis- Jesteś tym co jesz - RECENZJA

Kolejna wspaniała książka w mojej biblioteczce- Jesteś tym co jesz- Gillian McKeith.


Za książkę dziękuję i polecam  - Dom Wydawniczy REBIS



Z tytułem zgadzam się całkowicie . Co w środku ? Wspaniałe ciekawe lekkie przepisy dla każdego.
Dzięki nim nie tylko schudniemy ale i odżywimy nasz organizm . Dostarczymy mu dużo witamin i mikroelementów.



Każdy, kto chce zdrowo się odżywiać, dobrze wyglądać i wspaniale się czuć, znajdzie w tej książce ponad 150 przepisów na zdrowe i smaczne soki, koktajle, zupy i dania główne, którymi może się delektować cała rodzina.




Doktor Gillian McKeith  sławna dietetyczka przedstawia nam zasady diety rozłączonej.

Jej filozofia odżywiania opiera się na kilku prostych zasadach:
- Jedzenie jest dla człowieka tym, czym paliwo dla samochodu – wiele zależy od jego jakości 
- Dieta to program na całe życie, a nie na dwa tygodnie. Pierwsze efekty są już widoczne po ok. 8 tygodniach  
  • Należy jeść więcej! Nie mniej…


Dzieli jedzenie na cztery grupy: 
I – białka (mięso, ryby, jajka, mleko i przetwory mleczne oraz produkty sojowe)
II – węglowodany (miód, cukier, słodycze, produkty zbożowe, ziemniaki)
III – tłuszcze i warzywa o niskiej zawartości skrobi (sałaty, zioła, nasiona, masło, śmietana, oleje)
IV – owoce  
W myśl tej zasady, można łączyć produkty grupy I (białka) i III (tłuszcze i warzywa o niskiej zawartości skrobi) oraz II (węglowodany) i III (tłuszcze). Owoce zawsze powinny być spożywane osobno, najlepiej pół godziny przed posiłkiem. Dzięki takiej diecie rozłącznej czyli podanie mięsa z surówką, ale bez ziemniaków czy frytek gwarantuje koniec problemów ze wzdęciami i gazami.  
Urozmaicone żywienie gwarantuje, że organizm dostanie odpowiednią ilość składników pokarmowych. Gilian proponuje jedzenie zielonych warzyw liściastych, orzechów, nasion i kiełków zbóż, wodorostów, ziół, herbat, produktów sojowych, suszonych  i świeżych owoców.


Przetestowałam wiele przepisów , okazały się bardzo smaczne i proste w zrobieniu . Serdecznie polecam i zachęcam do lektury i gotowania. Sama przyjemność a przy tym schudniemy i będziemy zdrowsi .

Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska" sprawia, że zdrowe jedzenie staje się łatwe, proste i przyjemne. Energia, witalność oraz wspaniałe samopoczucie są tuż, tuż.






Dane szczegółowe
Tytuł:
Jesteś Tym, Co Jesz. Książka Kucharska

Autor:
McKeith Gillian

Wydawca:
Rebis Dom Wydawniczy

Numer wydania:
I

Data premiery:
2006-01-01

Język wydania:
polski

Język oryginału:
angielski

Ilość stron:
240

Tłumaczenie:
Jóźwiak Bożena

Redakcja:
Bandel Elżbieta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz