środa, 15 maja 2013

Wątróbka z jabłkiem w sosie



Jak powszechnie wiadomo wątróbka drobiowa jest niezwykle cennym źródłem wielu witamin (w szczególności A), a także wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto regularne spożywanie wątróbki drobiowej zapobiega zaburzeniom układu odpornościowego, poprawia wygląd cery oraz przyspiesza przemianę materii.

Po takich informacjach robimy wątróbkę drobiowa i podajemy na obiad. 


Wątróbka z jabłkiem w sosie 

składniki

    2  cebule
    1 szt jabłko,
    25 dag wątróbki drobiowej
    pieprz biały Prymat,
    1 łyżka masło,
    1 szt kostka wołowa,
    1 szklanka bulion warzywny
Jabłko dobrze myjemy nie obieramy usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wątróbkę płuczemy wycinamy żyłki i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy wątróbkę. Następnie dodajemy cebulę, mieszamy i dalej podsmażamy. Posypujemy łyżką mąki mieszamy i zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy kostkę wołową. dusimy ok 5 min pod przykryciem. Dodajemy pokrojone jabłko, mieszamy i dusimy na małym ogniu już bez przykrycia , aż bulion odparuje i powstanie gęsty sos. Na koniec doprawiamy pieprzem.


1 komentarz:

  1. nie za bardzo lubię wątróbkę, ale jak patrzę na Twoje zdjęcie to chętnie bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń