Po takich informacjach robimy wątróbkę drobiowa i podajemy na obiad.
Wątróbka z jabłkiem w sosie
składniki
2 cebule
1 szt jabłko,
25 dag wątróbki drobiowej
pieprz biały Prymat,
1 łyżka masło,
1 szt kostka wołowa,
1 szklanka bulion warzywny
Jabłko dobrze myjemy nie obieramy usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wątróbkę płuczemy wycinamy żyłki i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy wątróbkę. Następnie dodajemy cebulę, mieszamy i dalej podsmażamy. Posypujemy łyżką mąki mieszamy i zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy kostkę wołową. dusimy ok 5 min pod przykryciem. Dodajemy pokrojone jabłko, mieszamy i dusimy na małym ogniu już bez przykrycia , aż bulion odparuje i powstanie gęsty sos. Na koniec doprawiamy pieprzem.
nie za bardzo lubię wątróbkę, ale jak patrzę na Twoje zdjęcie to chętnie bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuń