Prosta zwykła tania kostka mintaja ale tak podana smakuje super.
Mintaj z sezamem na sosie paprykowym
składniki
1/2 kg mintaj kostka,
1 opakowanie sezamu,
owoce goji,
2 szt papryka czerwona,
tabasco,
przecier pomidorowy,
miód,
pieprz biały
olej,
1 ząbek czosnku
Najpierw robimy sos paprykowy . Papryki czerwone wkładamy do piekarnika na ok 1 godzinę - zapiekamy ,aż będzie brunatna. Ściągamy skórkę z papryki i kiksujemy ją z przecierem pomidorowym , wyciśniętym ząbkiem czosnku , odrobina miodu, tabasco i łyżką oleju. Sos miksujemy i odstawiamy.
Mintaja solimy z każdej strony wierzchnią stronę posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika . Na talerzu serwujemy sos na nim kładziemy upieczonego mintaja i posypujemy owocami goji.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń