Idealne , kremowe w smaku , wspaniale pasują do każdego rodzaju mięsa.
Trzeba dodać ,że buraki są bardzo zdrowe dlatego warto choć raz w tygodniu je serwować .
Buraczki na ciepło z zasmażką
składniki
4 duże buraki
ocet winny
Sól morska
cukier
pieprz czarny świeżo mielony
3 łyżki śmietany 30 %
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka mąki
Buraki myjemy i gotujemy w łupinie do miękka. Można także zwinąć w folie i upiec w piekarniku. Po ugotowaniu buraki studzimy i obieramy z łupiny.
Następnie ścieramy na tarce duże oczka. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Dajemy starte buraki podsmażamy. Doprawiamy solą ,pieprzem i octem. Następnie dodajemy odrobinę cukru. Buraki mają być słodko kwaśne. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło , dajemy łyżeczkę mąki i robimy zasmażkę 2 stopnia. Do buraków dodajemy ok 3łyżki śmietany 30 procent - mieszamy i dodajemy zasmażkę. Wszystko razem mieszamy i chwilę smażymy. Jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem jeżeli trzeba jeszcze odrobiną octu. Podajemy an ciepło.
też dzisiaj będę miała takie na obiad:D
OdpowiedzUsuń