niedziela, 9 lutego 2014

Buraczki na ciepło

Idealne , kremowe w smaku , wspaniale pasują do każdego rodzaju mięsa.
Trzeba dodać ,że buraki są bardzo zdrowe dlatego warto choć raz w tygodniu je serwować .



Buraczki na ciepło z zasmażką


składniki
    4 duże  buraki
    ocet winny
    Sól morska
    cukier
    pieprz czarny świeżo mielony
    3 łyżki śmietany 30 %
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżeczka mąki

Buraki myjemy i gotujemy w łupinie do miękka. Można także zwinąć w folie i upiec w piekarniku. Po ugotowaniu buraki studzimy i obieramy z łupiny.
Następnie ścieramy na tarce duże oczka. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Dajemy starte buraki podsmażamy. Doprawiamy solą ,pieprzem i octem. Następnie dodajemy odrobinę cukru. Buraki mają być słodko kwaśne. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło , dajemy łyżeczkę mąki i robimy zasmażkę 2 stopnia. Do buraków dodajemy ok  3łyżki śmietany 30 procent - mieszamy i dodajemy zasmażkę. Wszystko razem mieszamy i chwilę smażymy. Jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem jeżeli trzeba jeszcze odrobiną octu. Podajemy an ciepło.



1 komentarz: