czwartek, 6 lutego 2014

Kolorowa sałatka z fasoli mung jajek i papryki

Mój następny pomysł na sałatkę . Dziś korzystam z darów fasoli mung , papryki i zielonej oliwki. Do tego zdrowy olej lniany :) zdrowo , lekko i smacznie .

Do sałatki użyłam ekologicznej fasoli SYMBIO.
Kolorowa sałatka z fasoli mung jajek i papryki

składniki

    1 szklanka fasoli mung
    4  jajka
    1/2 słoika oliwki zielone
    1  papryka żółta
    1  papryka czerwona
    pieprz kolorowy ziarnisty
    Sól morska
    olej rzepakowy
Fasole mung moczymy kilka godzin najlepiej całą noc. Paprykę czerwona i żółtą myjemy usuwamy gniazda nasienne i białą błonkę. Następnie kroimy ja w drobna kosteczkę. Oliwki zielone odcedzamy na sicie i kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy i kroimy w kosteczkę. Po namoczeniu zmieniamy wodę w fasolce i gotujemy ją do miękkości ok 20 min. Odcedzamy i chłodzimy. Zimną dodajemy do sałatki. Składniki mieszamy z sobą . Dodajemy olej. Doprawiamy solą morską i pieprzem do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz