sobota, 10 marca 2012

Barszczyk z pieczarką na masełku

  * 4 szt buraki,
    * 1 szt barszcz czerwony Winiary
    * śmietana 30 %,
    * śmietanka 12-procentowa,
    * 1 szt kostka rosołowa Winiary
    * 4 szt ziemniaki,
    * marchewka,
    * 1 łyżeczka masło,
    * 10 dag pieczarki,
    * ziele angielskie kamis
    * liść laurowy kamis
Braki dobrze myjemy nie obieramy i gotujemy w garneczku z wodą .W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem liścia laurowego,ziela angielskiego i kostki bulionowej .Dodajemy pokrojone ziemniaki i starta marchewkę . Gdy buraki się ugotują dodajemy do garnka z wywarem buraczanym łyżkę octu mieszamy i wywar wlewamy do garnku z bulionem .Buraki obieramy i ścieramy na tarce dodajemy do garnka z barszczem .Gotujemy wszystko razem . Dodajemy barszcz w proszku .Zaciągamy śmietanką . Doprawiamy pieprzem ,solą . Pieczarki kroimy  w plasterki i podsmażamy na masełku .Barszcz nalewamy dodajemy podsmażone pieczarki i zupę dekorujemy małym kleksem śmietany 30 %

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz