wtorek, 3 kwietnia 2012

Kapusniaczek na boczku Zimbo

Kiedy otworzyłam boczek Zimbo poczułam piękny zapach ....i od razu zobaczyłam go w kapuśniaczku takim na kiszonej kapuście i co zaraz zabrałam  się do gotowania .
składniki
  * 30 dag boczek wędzony Zimbo
    * 1 laska kiełbasa Zimbo
    * 1 szt cebula,
    * 1 łyzeczka papryka słodka Kamis
    * 2 szt kostka rosołowa,
    * 1 łyżka mąka,
    * 4 szt ziemniaki,
    * 1 szt marchewka,
    * pieprz,
    * 1 łyzeczka masło,
    * przyprawa w płynie,
    * liść laurowy kamis


Do garnka z wodą wkładamy kapustę kiszoną ,lisć laurowy i kilka kulek pieprzu .Gotujemy ok 20 min . Dodajemy obrane pokrojone w kostkę ziemniaki i starta marchewkę . dodajemy plaster wędzonego boczku i kostki rosołowe .Gotujemy do miękkości ziemniaków.Tym czasem na patelni na 1/2 łyżeczki  maśle podsmażamy resztę pokrojonego boczku z pokrojoną kiełbasą .dodajemy pieprz mielony i paprykę słodką .Mieszamy i dodajemy do kapuśniaka Na patelnie wlewamy trochę wywaru ,mieszamy i wlewamy do kapuśniaka aby wszystkie zapachy i smaku trafiły do garnka  z kapuśniakiem .Gotujemy ok 10 min . Robimy zasmażkę 1 stopnia .Na maśle podsmażamy mąkę podlewamy wywarem z zupy mieszamy i wlewamy do kapuśniaka zagotowujemy .Dodajemy pokrojona natkę pietruszki i doprawiamy przyprawą w płynie .

1 komentarz:

  1. Maży mi się taka zupa! Od 7 miesiący jestem w podróży po Azji i zaczynam mocno tęsknić za polskimi smakami.

    Co dziś zjem na śniadanie?

    OdpowiedzUsuń