Młode ziemniaczki z warzywami i szpinakiem podane z sosem czosnkowym
składniki
5 szt ziemniaki,
1 szt marchewka młoda,
1 garść szpinak,
1 łyżka masło,
Sól,
czosnek,
1 szt pomidor,
1/3 szt por,
śmietana 18 proc,
czosnek
Ziemniaczki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie . Marchewkę obieramy i gotujemy . Ugotowane warzywa studzimy i kroimy w plasterki . Na patelnie na masełko dajemy umyty szpinak i wyciśnięty czosnek 1 ząbek . smażymy . Na drugiej patelni podsmażamy ziemniaczki ,marchewkę i pora. Dodajemy pokrojonego pomidorka i na koniec podsmażony szpinak .wszystko mieszamy doprawiamy sola do smaku . Robimy sos czosnkowy do śmietany dodajemy wyciśnięty szpinak ,doprawiamy sola .
Super, uwielbiam takie letnie obiady :)
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuń