niedziela, 26 sierpnia 2012

Zupa grochowa tyrolska

Zupa grochowa tyrolska ? dlaczego ugotowana na konserwie tyrolskiej

składniki

    1 szt konserw tyrolska,
    1 łyżka olej rzepakowy,
    2 ząbki czosnek,
    2 szt marchewka,
    4 szt ziemniaki,
    2 szklanki groch łuskany Kupiec
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    liść laurowy ,
    1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa mielona,
    2 łyżki majeranek

Groch płuczemy i moczymy ile mamy czasu najlepiej 1 godzinę . Płuczemy i gotujemy . Do grochu dodajemy kilka kulek pieprzu i liść laurowy .Gdy groch jest prawie miękki dodajemy pokrojone ziemniaczki i stratą na tarce marchewkę . Dodajemy kostkę bulionową . Gotujemy . Na patelni podsmażamy cebulkę dodajemy wyciśnięty czosnek mieszamy . Konserwę Tyrolską kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnie .Podsmażamy . Dodajemy majeranek i gałkę  muszkatołową . Zawartość patelni dodajemy do garnka z zupą .Mieszamy gotujemy . Na koniec doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz