piątek, 2 listopada 2012

Sałatka warstwowa śledziowa z buraczkami

Pyszna zdrowa sałatka pasująca na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
Sałatka warstwowa śledziowa z buraczkami

składniki
    4 szt śledzie solone,
    1 słoik buraczki tarte Krokus
    4 ziemniaki,
    1 szt cebula czerwona,
    pieprz biały
    1 szt cebula biała
    sól


Śledzie solone moczymy kilka godzin.Następnie płuczemy i osuszamy. Kroimy w paski ok 3 cm szerokości. Cebulę czerwona i białą kroimy w piórka. Do tej sałatki użyłam gotowe buraczki tarte z słoika. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie . Po ugotowaniu obieramy i kroimy w plasterki.Przygotowujemy miskę. Na dno układamy warstwę ziemniaków następnie warstwę cebuli i śledzi. Na śledzie kładziemy warstwę buraczków. Potem znów ziemniaki cebulę śledzie i kończymy buraczkami. Ozdabiamy cebulą i śledziami.





Buraczki wykorzystane do sałatki są łagodne i bardzo smaczne .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz