Pyszna zdrowa sałatka pasująca na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
Sałatka warstwowa śledziowa z buraczkami
składniki
4 szt śledzie solone,
1 słoik buraczki tarte Krokus
4 ziemniaki,
1 szt cebula czerwona,
pieprz biały
1 szt cebula biała
sól
Śledzie solone moczymy kilka godzin.Następnie płuczemy i osuszamy. Kroimy w paski ok 3 cm szerokości. Cebulę czerwona i białą kroimy w piórka. Do tej sałatki użyłam gotowe buraczki tarte z słoika. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie . Po ugotowaniu obieramy i kroimy w plasterki.Przygotowujemy miskę. Na dno układamy warstwę ziemniaków następnie warstwę cebuli i śledzi. Na śledzie kładziemy warstwę buraczków. Potem znów ziemniaki cebulę śledzie i kończymy buraczkami. Ozdabiamy cebulą i śledziami.
Buraczki wykorzystane do sałatki są łagodne i bardzo smaczne .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz