Coś pysznego lekkiego . Niebo w gębie .Polecam
Naleśniki z szpinakiem podane z śmietaną
składniki
1 opakowanie szpinaku,
Sól morska- MŁYNEK,
3 ząbki czosnku
pieprz biały
1 szt serek topiony,
1/2 kg mąka,
mleko,
2 jajka,
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
śmietana kwaśna
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy łyżeczkę cukru sól do smaku wbijamy jajka i wlewamy mleko. Miksujemy dolewając mleko -ciasto ma wyjść konsystencji śmietany.Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz miksujemy .
Smażymy naleśniki na patelni teflonowej już bez tłuszczu.
Na patelni na maśle podsmażamy szpinak .Dodajemy wyciśnięty czosnek sól pieprze do smaku . Smażymy. Świeży szpinak podlewamy odrobiną bulionu ,mrożony ma dość wody w sobie .Gdy szpinak jest gotowy przekładamy go do miseczki ,dodajemy serek topiony i mocno mieszamy ,żeby serek ładnie połączył się z szpinakiem . Naleśniki smarujemy szpinakiem zawijamy . Podajemy z kwaśną śmietaną
też uwielbiam i robię podobne, ale do nadzienia daję fetę albo ricottę, polecam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, również dodaję do farszu fetę albo ser Bałkański(z lidla, jest mniej słony), muszę wypróbować z serkiem topionym:)
OdpowiedzUsuń