niedziela, 9 grudnia 2012

Naleśniki z szpinakiem podane z śmietaną

Coś pysznego lekkiego . Niebo w gębie .Polecam

Naleśniki z szpinakiem podane z śmietaną

składniki

    1 opakowanie szpinaku,
    Sól morska- MŁYNEK,
    3 ząbki czosnku
    pieprz biały
    1 szt serek topiony,
    1/2 kg mąka,
    mleko,
    2  jajka,
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka masła
    śmietana kwaśna
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy łyżeczkę cukru sól do smaku wbijamy jajka i wlewamy mleko. Miksujemy dolewając mleko -ciasto ma wyjść konsystencji śmietany.Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz miksujemy .
Smażymy naleśniki na patelni teflonowej już bez tłuszczu.
Na patelni na maśle podsmażamy szpinak .Dodajemy wyciśnięty czosnek sól pieprze do smaku . Smażymy. Świeży szpinak podlewamy odrobiną bulionu ,mrożony ma dość wody w sobie .Gdy szpinak jest gotowy przekładamy go do miseczki ,dodajemy serek topiony i mocno mieszamy ,żeby serek ładnie połączył się z szpinakiem . Naleśniki smarujemy szpinakiem zawijamy . Podajemy z kwaśną śmietaną



2 komentarze:

  1. też uwielbiam i robię podobne, ale do nadzienia daję fetę albo ricottę, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, również dodaję do farszu fetę albo ser Bałkański(z lidla, jest mniej słony), muszę wypróbować z serkiem topionym:)

    OdpowiedzUsuń