niedziela, 9 grudnia 2012

Okonie z pieca z bakłażanem i daktylami

Danie świąteczne karnawałowe ale także smaczna kolacja czy obiad . Ryby sa zdrowe i pilnujemy aby często gościły na naszym stole

Okonie z pieca z bakłażanem i daktylami

składniki

    2 szt okonie,
    1  bakłażan,
    1/2 opakowania daktyli,
    Sól morska- MŁYNEK,
    pieprz czarny grubo mielony
    oliwa,
    sok z cytryny

Oknie myjemy osuszamy usuwamy wnętrzności i głowę. Jeszcze raz myjemy osuszamy solimy i doprawiamy pieprzem. kropimy olejem i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na ok 20 min. Tym czasem bakłażana myjemy kroimy  w plasterki solimy i odstawiamy na ok 15 min. myjemy osuszamy .Plastry bakłażana układamy na blaszce na papierze do pieczenia kropimy oliwa i wstawiamy do piekarnika pod rybą. Po ok 10 min dodajemy do bakłażana pokrojone daktyle. Sprawdzamy rybkę czy jest upieczona . W tym czasie bakłażan tez powinien być gotowy. Wykładamy wszystko na talerz . Solimy do smaku i kropimy sokiem z cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz