Danie świąteczne karnawałowe ale także smaczna kolacja czy obiad . Ryby sa zdrowe i pilnujemy aby często gościły na naszym stole
Okonie z pieca z bakłażanem i daktylami
składniki
2 szt okonie,
1 bakłażan,
1/2 opakowania daktyli,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz czarny grubo mielony
oliwa,
sok z cytryny
Oknie myjemy osuszamy usuwamy wnętrzności i głowę. Jeszcze raz myjemy osuszamy solimy i doprawiamy pieprzem. kropimy olejem i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na ok 20 min. Tym czasem bakłażana myjemy kroimy w plasterki solimy i odstawiamy na ok 15 min. myjemy osuszamy .Plastry bakłażana układamy na blaszce na papierze do pieczenia kropimy oliwa i wstawiamy do piekarnika pod rybą. Po ok 10 min dodajemy do bakłażana pokrojone daktyle. Sprawdzamy rybkę czy jest upieczona . W tym czasie bakłażan tez powinien być gotowy. Wykładamy wszystko na talerz . Solimy do smaku i kropimy sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz