Taki sobie lekki gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem ananasa i pieczarek . Robi się szybciutko smakuje wyśmienicie.
Ryż z kurczakiem z ananasem i pieczarkami
składniki
1 woreczek ryż jaśminowy KUPIEC
2 szt pierś z kurczaka,
pasta chilli,
15 dag pieczarek
1/2 puszki ananasa
1 cebula,
1/2 szt cukinii,
zioła prowansalskie
2 łyżki ketchup,
1 szkl bulionu warzywnego
1 łyżeczka oleju,
pieprz,
papryka słodka
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w plasterki. Ananasa odcedzamy kroimy w kostkę ,zostawiamy troszkę soku. Pieczarki kroimy w plasterki lub ćwiartki. Cebule obieramy kroimy w piórka. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy kroimy w kostkę solimy i doprawiamy pieprzem i papryką słodką -odstawiamy na ok 20 min. Na oleju podsmażamy cebulę dodajemy pokrojoną pierś i smażymy na złoto .Dodajemy cukinię i pieczarki -mieszamy smażymy chwilę .Podlewamy sokiem z ananasa i bulionem .Dusimy na małym ogniu . Doprawiamy pastą chili i ziołami prowansalskimi do smaku . Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu wkładamy do foremek i wykładamy na talerz podajemy z potrawką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz