Mój pomysł na podanie pieczonej makreli z farszem marchewkowym .
Świąteczna makrela z marchewkowym farszem
składniki
1 szt makrela świeża,
4 szt marchewki
1 szt cebula,
1/4 łyzeczki pieprzu
1 łyżka masła,
1 kostka bulion warzywny kostka Winiary
1 szt cytryna,
1/2 łyzeczki przyprawy do ryb
Makrelę myjemy osuszamy wyciągamy wnętrzności ponownie płuczemy . Nacinamy skórkę i posypujemy przyprawą do ryb . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka . Na patelni na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę dodajemy marchewkę i smażymy . Dodajemy pokruszoną kostkę warzywną i pieprz do smaku . Smażymy . Na koniec kropimy cytryną . Taki farsz wkładamy do brzuszka ryby . Wkładamy rybę do piekarnika na ok 30 min zależności od wielkości ryby i pieczemy . Przed podaniem solimy solą morską i kropimy cytryną .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz