Ciąg dalszy robienia świątecznych kiełbas. Dziś powstały kabanoski cieniutkie smaczne kiełbaski -uwielbiane przez dzieci . Ciężko je zrobić ponieważ używane jelito jest bardzo cieniutkie i bardzo trudno naciągnąć je na szprycę ,duuużo cierpliwości ale opłaci się .
Wykorzystałam jelita baranie 14/16 www.dobrakielbasa.pl
Swojskie świąteczne kabanosy
składniki
3 kg karkówka,
2 kg gulaszowe mięso,
15 ząbków czosnku
7 g majeranek
5 g pieprz czarny grubo mielony
2 szklanki wody przegotowanej
5 dag Sól
jelita baranie14/16
Mięso karkówki i gulaszowe razem 5 kg kropimy w kostkę następnie mielimy przez maszynkę średnie oczka . Do mięsa mielonego dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku . Dodajemy sól,pieprz czarny i majeranek . Urabiamy mięso dość długo mięso nie może odklejać się od rąk . Dodajemy 2 szklanki przegotowanej wody -zimnej . jeszcze raz mieszamy i urabiamy . Jelita baranie cienkie moczymy ok1 godziny nakąłdamy na szprycę i napełniamy jelita mięsem .Początek i koniec jelita zawiązujemy sznureczkiem .Skręcamy na dość długie kiełbaski . Powieszamy aby obciekły przez noc. Następnego dnia wędzimy je na dymie bukowym ok 1 godziny .
A jak to było
Smacznych pachnących i zdrowych świąt
Zazdroszczę pani domowej wędzarki :)
OdpowiedzUsuń