sobota, 8 grudnia 2012

Swojskie świąteczne kabanosy

Ciąg dalszy robienia świątecznych kiełbas. Dziś powstały kabanoski cieniutkie smaczne kiełbaski -uwielbiane przez dzieci . Ciężko je zrobić ponieważ używane jelito jest bardzo cieniutkie i bardzo trudno naciągnąć je na szprycę ,duuużo cierpliwości ale opłaci się .
Wykorzystałam jelita baranie 14/16   www.dobrakielbasa.pl
Swojskie świąteczne kabanosy

składniki

    3 kg karkówka,
    2 kg gulaszowe mięso,
    15 ząbków czosnku
    7 g majeranek
    5 g pieprz czarny grubo mielony
    2 szklanki wody przegotowanej
    5 dag Sól
     jelita  baranie14/16

Mięso karkówki i gulaszowe razem 5 kg kropimy w kostkę następnie mielimy przez maszynkę średnie oczka . Do mięsa mielonego dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku . Dodajemy sól,pieprz czarny i majeranek . Urabiamy mięso dość długo mięso nie może odklejać się od rąk . Dodajemy 2 szklanki przegotowanej wody -zimnej . jeszcze raz mieszamy i urabiamy . Jelita baranie cienkie moczymy ok1 godziny nakąłdamy na szprycę i napełniamy jelita mięsem .Początek i koniec jelita zawiązujemy sznureczkiem .Skręcamy na dość długie kiełbaski . Powieszamy aby obciekły przez noc. Następnego dnia wędzimy je na dymie bukowym ok 1 godziny .


A jak to było

Smacznych pachnących i zdrowych świąt



1 komentarz: