Takie chrupaczki lubią wszyscy. Kiedyś robiłam na słono dziś w słodkiej odsłonie z odrobina kardamonu a dokładniej z przyprawą do dań słodkich KAMIS.
Drożdżowe paluchy z kardamonem
składniki
3 szklanki mąki,
przyprawa do dań słodkich KAMIS
2 żółtka,
1 białko,
3 łyżki cukru
3 łyżki oliwa,
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag drożdże
W 1/2 szklanki ciepłego mleka wlewamy do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę cukru mieszamy. Posypujemy 1 łyżka mąki. Nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Do dużej miski przesiewamy 3 szklanki maki dodajemy odrobinę soli i przyprawę do dań słodkich -mieszamy. Żółtka mieszamy z oliwa i resztą mleka. Kiedy rozczyn wyrośnie wlewamy go do przesianej mąki dodajemy mleko żółtkami i wyrabiamy ciasto. dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy . Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość po kawałku rozwałkowujemy na ok 0,5 cm . Radełkiem lub dużym nożem kroimy ciasto w paseczki-paluszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Smarujemy białkiem i posypujemy białym cukrem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min.
muszą być smaczne:) jeszcze do tego z kardamonem.. mniam!
OdpowiedzUsuń