niedziela, 17 marca 2013

Drożdżowe paluchy z kardamonem i ...

Takie chrupaczki lubią wszyscy.  Kiedyś robiłam na słono dziś w słodkiej odsłonie z odrobina kardamonu a dokładniej   z przyprawą do dań słodkich KAMIS.

Drożdżowe paluchy z kardamonem
składniki

    3 szklanki mąki,
    przyprawa do dań słodkich KAMIS
    2  żółtka,
    1  białko,
    3 łyżki cukru
    3 łyżki oliwa,
    1 szklanka ciepłego mleka
    5 dag drożdże


W 1/2 szklanki ciepłego mleka wlewamy do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę cukru mieszamy. Posypujemy 1 łyżka mąki. Nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Do dużej miski przesiewamy 3 szklanki maki dodajemy odrobinę soli i przyprawę do dań słodkich  -mieszamy. Żółtka mieszamy z oliwa i resztą mleka. Kiedy rozczyn wyrośnie wlewamy go do przesianej mąki dodajemy mleko żółtkami i wyrabiamy ciasto. dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy . Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość po kawałku rozwałkowujemy na ok 0,5 cm . Radełkiem lub dużym nożem kroimy ciasto w paseczki-paluszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Smarujemy białkiem i posypujemy białym cukrem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min.






1 komentarz:

  1. muszą być smaczne:) jeszcze do tego z kardamonem.. mniam!

    OdpowiedzUsuń