Hibiskus bogaty jest w antocyjany, polifenole, flawonoidy, które chronią przed chorobami oraz zachowują młodość, a także w witaminę C oraz kwasy organiczne. Najwięcej związków tych zawartych jest w kielichach kwiatu.
Dzięki wolnym rodnikom, zawartym w wyciągach z suszonych kielichów, hibiskus chroni wątrobę. Działa również przeciwzapalnie, antybakteryjnie, lekko przeczyszczająco, moczopędnie. Z powodu zawartości witaminy C, stosowany jest podczas przeziębień oraz w przypadku obniżonej odporności.
Kandyzowane w całości kwiaty hibiskusa nie tracą ani urody ani smaku.
Przysmak ten znajdziemy w sklepie internetowym SKWORCU
Płatki ryżowe z kwiatem hibiskusa
składniki
- 1 szklanka płatków ryżowych
- mleko
- cukier do smaku
- kandyzowany hibiskus
- laska wanilii
Polecam pyszne słodkie i zdrowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz