niedziela, 3 marca 2013

Płatki ryżowe z kwiatem hibiskusa

 Hibiskus znany pod postacią herbaty . U mnie w kuchni przepyszny kandyzowany .Smak nie do opisania. Pasuje do musli ,deserów, tortów ,placków i jako przystawka zakąska jak mamy ochotkę na coś słodkiego.

 Hibiskus bogaty jest w antocyjany, polifenole, flawonoidy, które chronią przed chorobami oraz zachowują młodość, a także w witaminę C oraz kwasy organiczne. Najwięcej związków tych zawartych jest w kielichach kwiatu.

 Dzięki wolnym rodnikom, zawartym w wyciągach z suszonych kielichów, hibiskus chroni wątrobę. Działa również przeciwzapalnie, antybakteryjnie, lekko przeczyszczająco, moczopędnie. Z powodu zawartości witaminy C, stosowany jest podczas przeziębień oraz w przypadku obniżonej odporności.

 Kandyzowane w całości kwiaty hibiskusa nie tracą ani urody ani smaku. 

Przysmak ten znajdziemy w sklepie internetowym  SKWORCU



Płatki ryżowe z kwiatem hibiskusa

składniki
  • 1 szklanka płatków ryżowych
  • mleko
  • cukier do smaku
  • kandyzowany hibiskus
  • laska wanilii
Mleko zagotowujemy z cukrem do smaku . Dodajemy przekrojona laskę wanilii ,żeby mleczko poperfumować . Po zagotowaniu dodajemy płatki ryżowe ,mieszamy i gotujemy pomalutku .Kandyzowany kwiat hibiskusa siekamy . Kilka kwiatów zalewamy wrzątkiem ,aby się otworzyły. Kiedy płatki są gotowe mieszamy je z pokrojonym kwiatem . Wkładamy do miseczek ozdabiamy rozwiniętym kwiatem wcześniej moczonym w gorącej wodzie.





Kwiat kandyzowany kupisz tu  http://www.skworcu.com.pl/617,pl_kwiaty-hibiskusa-kandyzowane-500g.html



Polecam pyszne słodkie i zdrowe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz