Sałata z pieczarkami i sosem jogurtowym z makiem
składniki
sos
mak 1 łyżka
sok z pomarańczy 2łyżki
sól, pieprz
jogurt naturalny 1 szklaneczka
sałata 1/2 głowy
15 dag pieczrek wieżych
1 /2 szt cebuli czerwonej
Sałatę myjemy osuszamy w wirówce do sałaty i rwiemy na mniejsze kawałki , układamy na półmisku. Pieczarki kroimy w plastry i blanszujemy w osolonej wodzie -odcedzamy i studzimy. Pieczarki dodajemy do sałaty. Cebule obieramy i siekamy posypujemy nią sałatkę .Robimy sos.
Jogurt ubijamy na pianę i dodajemy sól,pieprz do smaku. Następnie dodajemy sok z pomarańczy i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy mak i dobrze mieszamy. Sosem polewamy sałatkę .
Ładnie wygląda, ciekawe zestawienie składników:)
OdpowiedzUsuń