wtorek, 5 marca 2013

Warzywa z indykiem i orzeszkami piniowymi

Orzeszki piniowe i one zawitały do mojej kuchni. Pochodzą z sklepu internetowego z wspaniałymi przyprawami Skworcu

 Orzeszki pinii (orzechy piniowe) to nic innego jak nasiona iglastej sosny, która porasta pobocza dróg, parki i ogrody...w Hiszpanii, Grecji, na Cyprze, we Włoszech. Sosna pinia występuje bowiem głównie na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego.

Orzeszki pinii mają charakterystyczny, aromatyczny leśny zapach - po rozgryzieniu wyraźnie czuć zapach sosny. Nasiona te nadają się do spożycia na surowo dopiero po obraniu z łusek. Są one niezastąpionym składnikiem słynnego włoskiego pesto. Wykorzystuje się je także do wyrobu oleju piniowego, gdyż orzechy z szyszki sosny pinii są bogate w tłuszcze. Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. 



Warzywa z indykiem i orzeszkami piniowymi

składniki


    3 łyżki orzeszki piniowe,
    25 dag pierś z indyka,
    1 ząbek czosnek,
    1 szt cebula,
    2 szt pomidor,
    1 szt bakłażan,
    1 szt por,
    sól do smaku,
    pieprz czarny mielony,
    natka pietruszki,
    1 łyżka olej,
    papryka słodka,
    papryka ostra

Bakłażana dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę . Cebule siekamy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki. Na patelni na oleju podsmażamy por ,cebule i czosnek. Następnie dodajemy bakłażana-smażymy. Dodajemy pomidora i wszystkie przyprawy . Można podlać odrobina bulionu. Pierś z indyka gotujemy w osolonej wodzie lub gotujemy na parze. Ugotowaną kroimy w kawałki dodajemy na patelni. wszystko razem dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy orzeszki piniowe. Podajemy z ryżem .







1 komentarz:

  1. bardzo smakowicie się prezentuje, muszę spróbować tych orzechów:)

    OdpowiedzUsuń