Orzeszki pinii (orzechy piniowe) to nic innego jak nasiona iglastej sosny, która porasta pobocza dróg, parki i ogrody...w Hiszpanii, Grecji, na Cyprze, we Włoszech. Sosna pinia występuje bowiem głównie na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego.
Orzeszki pinii mają charakterystyczny, aromatyczny leśny zapach - po rozgryzieniu wyraźnie czuć zapach sosny. Nasiona te nadają się do spożycia na surowo dopiero po obraniu z łusek. Są one niezastąpionym składnikiem słynnego włoskiego pesto. Wykorzystuje się je także do wyrobu oleju piniowego, gdyż orzechy z szyszki sosny pinii są bogate w tłuszcze. Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii.
Warzywa z indykiem i orzeszkami piniowymi
składniki
3 łyżki orzeszki piniowe,
25 dag pierś z indyka,
1 ząbek czosnek,
1 szt cebula,
2 szt pomidor,
1 szt bakłażan,
1 szt por,
sól do smaku,
pieprz czarny mielony,
natka pietruszki,
1 łyżka olej,
papryka słodka,
papryka ostra
Bakłażana dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę . Cebule siekamy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki. Na patelni na oleju podsmażamy por ,cebule i czosnek. Następnie dodajemy bakłażana-smażymy. Dodajemy pomidora i wszystkie przyprawy . Można podlać odrobina bulionu. Pierś z indyka gotujemy w osolonej wodzie lub gotujemy na parze. Ugotowaną kroimy w kawałki dodajemy na patelni. wszystko razem dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy orzeszki piniowe. Podajemy z ryżem .
bardzo smakowicie się prezentuje, muszę spróbować tych orzechów:)
OdpowiedzUsuń