niedziela, 12 maja 2013

Zapraszam na KONKURS Z MARKĄ PREMIUM ROSA

Dziś na moim blogu ogłaszam konkurs majowy z marką Premium Rosa. 



W konkursie mogą wziąć udział wszyscy którzy polubili 
Fb PremiumRosa i   Fb MojakuchniaMalutka

Sponsorem nagród jest firma


                              
Znana z pysznych i zdrowych przetworów .



Konkurs będzie polegał na udzieleniu odpowiedzi  na pytanie w formie komentarza pod postem  .

PYTANIE KONKURSOWE 
W jaki sposób możemy wykorzystać w kuchni produkt Premium Rosa - SYROP ŻURAWINOWY ?


Komentarze w formie receptur proszę zostawiać pod postem  podpisując się swoim adresem @ .
Ułatwi to kontaktowanie się z zwycięzcami .


KONKURS TRWA OD 13 MAJA   do  25 MAJA 2013 .

Nagrodą w konkursie są 3 zestawy produktów naszego sponsora. 



Serdecznie zapraszam  aż 3 osoby mogą wygrać wspaniałe i smaczne nagrody.



ROZWIĄZANIE KONKURSU !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dostałam 21 komentarzy :)
Dużo pomysłów powtarzało się , wybrałam najbardziej smaczne i rozbudowane wypowiedzi .

O to adresy @ osób które wygrały .

larysa111@epf.pl

 emill1@op.pl

Pinka.Kr@gmail.com


Gratuluję  - adresy podaję sponsorom , proszę czekać na kontakt  .  

20 komentarzy:

  1. Syrop można stosować jako dodatek do napojów

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma lepszej rzeczy jak Premium Rosa - Syrop Żurowinowy na budyniu waniliowym lub śmietankowym. Nie ma tak szybko zrobionego deseru i tak smakowitego jak po obiedzie polany budyń żurawiną. Przepychota!!!!! Zaraziliśmy już wszystkich znajomych tak że w koszykach w markecie widać sok żurawinowy i budynie. ŻURAWINA JEST JEDYNA!!!!!!!!

    alimaslarz@wp.pl

    Alicja z krainy ogrodów

    OdpowiedzUsuń
  3. 1. Do napojów.
    Przede wszystkim jako dodatek do wody. Syrop żurawinowy z wodą, do tego schłodzony, to pyszny, zdrowy i orzeźwiający napój na lato.
    Syrop można dodać równiez do kawy jesli ktos lubi urozmaicenia.
    Będzie też świetnym składnikiem drinków.

    2. Do wszelakich deserów.
    Można polać budyń, lody, kawałek ciasta lub tortu, udekorowac talerzyk z deserem.

    3. Do mięs, serów.
    Możemy przygotować marynatę z dodatkiem syropu żurawinowego do mięsa, np. na grilla.
    Możemy równiez polać odrobiną syropu upieczoną już sztukę mięsa albo panierowany camembert zamiast podawać żurawinę.

    4. Do sosów.
    Z syropu możemy również przygotowac sosy: do mięs albo do sałatek, jako urozmaicenie, wariację nt. vinegretu.

    5. Do śniadań.
    Jako dodatek do owsianki czy płatków śniadaniowych oraz mleka.
    Możemy tez zrobic sobie domowy jogurt lub kefir owocowy, dodając do naturalnego jogurtu/ kefiru odrobinę syropu żurawinowego.

    larysa111@epf.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Syrop żurawinowy jest idealny do placków dyniowym i do herbaty ale także można w nim maczać ciasteczka otrębowe i włoskie castagnole . Pycha! anna-mienko@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Syrop żurawinowy to mnóstwo możliwości:

    1. Iedealny zamiast cukru do herbaty - samo zdrowie

    2. Kisiel żurawinowy - wystarczy woda, syrop żurawinowy i mąka ziemniaczana - coś dla mojej córci.

    3. Dodatek do Pankace z oleju z pestek dyni:
    http://miraga80.blogspot.com/2013/02/pancake-przepis.html

    4. Dodatek do placuszków twarogowych:
    http://miraga80.blogspot.com/2013/04/placuszki-twarogowe-z-sosem-jagodowym.html

    5. Można użyć również syrop żurawinowy do zrobienia galaretki (woda, żelatyna, syrop żurawinowy), którą wykorzystamy do Serniczków na zimno:
    http://miraga80.blogspot.com/2013/04/serniczki-na-zimno-z-galaretka-przepis.html

    miraga@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  6. Dużo może być zastosować. Ja lubię do picia z wodą, albo herbatą. Do kaszki manny, budyni, płatków z mlekiem, do naleśników, placuszków, racuchów, do lodów, deserów, do sosów
    ewanowaczyk1989@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pewnością wykorzystałabym taki syrop do zrobienia lukru, którym ozdobiłabym roladę biszkoptową, z kremem śmietanowym i kandyzowaną żurawiną. Wyglądałaby imponująco, a smakowała z pewnością doskonale! Na lukrze umieściłabym zielone listki mięty, tak dla kontrastu i lepszego efektu :)

    marikac1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Sok żurawinowy wykorzystałabym na kilka sposobów;
    -przygotowałabym dzbanek zimnej wody mineralnej z dodatkiem soku żurawinowego,lodu oraz z listkami mięty
    -budyń śmietankowy polany sokiem żurawinowym
    -do deserów z dodatkiem lodów,bitej śmietany i na górze polany sokiem żurawinowym
    -jogurtowe placki z truskawkami polane sokiem żurawinowym
    - tort bezowy pavlova z bitą śmietaną ,konfiturą żurawinową i na górze oczywiście bita śmietana,kilka kleksów konfitury żurawinowej i polane sokiem żurawinowym który leciutko spływa po bokach tortu
    -oczywiście świetnie się sprawdza w warstwowych soczkach dla dzieci(sok żurawinowy,sok brzoskwiniowy z puszki i sok pomarańczowy)
    -oraz w wersji dla dorosłych w kolorowych shotach

    alaaa72@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Ponieważ nastał sezon grillowy, na sobotnie popołudnie przygotowałabym takie oto przysmaki:
    karkówkę i skrzydełka kurczaka marynowane w syropie żurawinowym i świeżych ziołach,
    sos winegret osłodzony syropem żurawinowym, idealny do sałatki i do skropienia grillowanych serów,
    na deser chłodzący sorbet z dodatkiem świeżej mięty,
    i do picia zimne piwo z solidną porcją syropu żurawinowego.

    emill1@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię połączenie słodko - słone i syrop żurawinowy wykorzystałabym do dressingu do lekkich sałat wiosennych: sałata, warzywa, pierś kurczaka + dressing: syrop żurawinowy, oliwa, świeże zioła i odrobina musztardy.
    Syrop ten sprawdziłby się też wyśmienicie do nasączania ciasta

    tyskatyska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja dwa pomysły, w formie receptur na wykorzystanie syropu żurawinowego Premium Rosa :-)

    Sos chrzanowy z żurawiną

    Składniki:
    250 ml bulionu warzywnego
    250 ml śmietany 30 %
    100 ml mleka
    200 g świeżo startego chrzanu
    2 łyżki masła
    0,5 łyżeczki białego pieprzu KAMIS
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej KAMIS
    szczypta soli
    szczypta cukru
    garść suszonej żurawiny
    2 łyżki syropu żurawinowego Premium Rosa

    Przygotowanie:
    W głębokim garnku rozpuścić masło. Wrzucić chrzan i smażyć chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając. Dodać połowę drobno pokrojonej żurawiny, smażyć wszystko chwilę dalej mieszając. Zalać bulionem warzywnym i mlekiem oraz syropem z żurawiny. Doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10 min. Zabielić zahartowaną śmietaną, uważać by się nie zwarzyła. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Gotować jeszcze 3 min.
    Podawać dodatkowo udekorowaną suszoną żurawiną.
    Sos nadaje się świetnie do wszelkiego rodzaju mięs, szczególnie schabu lub kaczki.

    A na letnie dni :-)

    Sorbet żurawinowy

    Składniki na 4 osoby:
    700 ml litr zimnej wody mineralnej
    200 ml wina białego półwytrawnego
    350 ml syropu z żurawiny Premium Rosa
    garść suszonej żurawiny zmiksowanej na gładką masę
    200 g cukru trzcinowego

    Przygotowanie:
    W rondelku zagotować wodę z cukrem, aż do powstania słodkiego syropu. Dodać zmiksowaną suszoną żurawinę i gotować na małym ogniu 5 min. Wyłączyć gaz. Dolać wino i syrop żurawinowy. Dokładnie wymieszać. Przestudzić. Przecedzić przez gęste sito, by powstał gładki płyn. Zawartość przelać do płaskiego naczynia. Umieścić w zamrażarce. Co 10 - 15 min, widelcem rozdrapuj masę, by przypominała zamarznięty śnieg. Czynność powtórzyć 3 -4 razy. Zostawić do całkowitego zamrożenia. Podawać w kieliszkach lub pucharkach przyozdobione listkiem mięty i skropione kilkoma kroplami syropu żurawinowego. Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  13. Syrop żurawinowy można z powodzeniem wykorzystać do polania racuchów jak i blinów, które będą doskonałym przysmakiem zwłaszcza dla dzieci:) Dobrze i smacznie będzie się również prezentować sernik skropiony syropem, zarówno tradycyjny jak i taki na zimno. No i oczywiście mięso, szczególnie grillowane lub duszone żeberka:)

    zaba233@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podaję adres:eluchap@interia.pl
      Elżbieta Pawelec

      Usuń
    2. Syrop żurawinowy wykorzystam do zimnej kawy z galaretką i kremem
      malinowym.Ten deser nie wymaga wprawy a efekt końcowy nie zapominany.
      KREM SEROWO -MALINOWYM:
      1 żółtko
      3 łyżki serka śmietankowego
      100 ml śmietanki 30%
      1 łyżka cukru pudru
      1/2 łyżeczki cukru waniliowego
      2 łyżki syropu żurawinowego Premium Rosa

      kilka malin

      150 ml zimnego mleka
      3 łyżki syropu żurawinowego Premium Rosa
      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      4 łyżeczki galaretki malinowej

      Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody.Połowę galaretki
      przelać do wysokiej szklanki i odstawić do lodówki do stężenia.
      Żółtko utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowym,syropem
      żurawinowym,dodać serek.Schłodzoną śmietanę ubić,połączyć z
      kremem
      Cześć kremu wyłożyć na stężałej galaretce,wrzucić kilka
      malin.Schłodzić w lodówce.Następnie zalać pozostałą tężejącą
      galaretką i schłodzić w lodówce
      Do shakera wlać mleko,syrop żurawinowy i kawę.Zamknąć i potrząsać
      aż składniki się połączą.Wszystko wlać do szklanki.
      Wierzch kawy udekorować pozostałym kremem i malinami .

      Syrop Żurawinowy Premium Rosa również wykorzystam do zrobienia marynaty,która nada grillowanej piersi z kurczaka,wyjątkowego aromatu i soczystości.
      4 łyżki oliwy z oliwek
      2 łyżki różowego octu z winogron
      2 łyżki syropu żurawinowego Premium Rosa
      1 łyżka musztardy np.sarepskiej
      1 łyżka soku z cytryny
      2 ząbki czosnku (drobno posiekać)
      2 łyżeczki ziół prowansalskich
      pieprz kolorowy, duża szczypta tymianku
      1 łyżeczka bazylii
      Połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty.

      I do Tortu serowo- żurawinowego.By delektować się subtelną słodkością,delikatnością i zachwycić podniebienie.

      Usuń
  15. Syrop żurawinowy można podac z herbatą, deserem, lub czystą wodą.Super smakuje jako dodatek do koktajlu alkoholowego wg przepisu:40 ml wódki,20 ml likieru kokosowego,20 ml likieru brzoskwiniowego,40 ml soku pomarańczowego, 40 ml syropu żurawinowego Premium Rosa.Wszystkie składniki bez syropu żurawinowego wstrząsnąc w shakerze, przelac do wysokiej szklanki wypełnionej do połowy lodem. Następnie wlac syrop żurawinowy.Ozdobic plastrem pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam serdecznie
    Przysłowiowym rzutem na taśmę przedstawiam moje propozycje :)

    Syrop żurawinowy jako, że jest rarytasem pełnym wartości odżywczych, który dodatkowo korzystnie wpływa na zdrowie i urodę
    na stałe zagościł w naszym domu .
    Najczęściej używamy go jako dodatek do wody (synek go uwielbia), herbaty, soku m.in.pomarańczowego

    Dodajemy go również do deserów: kisiel czy budyń z dodatkiem syropku zaspokoją każde podniebienie.
    Jako stały dodatek dajemy go do lodów, gofrów czy bitej śmietany jako zwieńczenie deseru.

    Niezawodnie sprawdza się przy zapiekaniu jabłek w kruchym cieście z dodatkiem rodzynek, orzechów, miodu - coś pysznego

    Ciasto:
    2 szkl. mąki pszennej
    kostka margaryny lub masła
    250g śmietany 18%

    8 jabłek średniej wielkości
    cynamon wedle uznania
    8 łyżeczek miodu płynnego
    8 łyżeczek syropu żurawinowego
    8 łyżeczek rodzynek
    8 łyżeczek orzechów
    Papier do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Z mąki, śmietany i margaryny zagniatamy ciasto. Chłodzimy je przez 1 godzinę w lodówce.
    Następnie dzielimy na 8 części. Każdą z tych części rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok.4-5mm.
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda z nasionami. Na kwadratach układamy na środku jabłka.
    W otwory po gniazdach wkładamy rodzynki i orzechy posiekane,na wierzch miód i syrop
    Tak przygotowane jabłko posypujemy cynamonem i zalepiamy w tzw. sakwę.
    Pieczemy do momentu aż ciasto nabierze złocistego koloru w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 170 st.C

    Ostatnio gdy oglądałam jeden z programów kulinarnych wyszukałam rewelacyjny przepis na
    gruszki gotowane w żurawinowo - cynamonowym syropie

    Składniki:
    750 ml syropu żurawinowego
    125 ml wina różowego
    6 dag cukru
    2 laski cynamonu
    2 twarde gruszki z ogonkami
    3 gwiazdki anyżu
    papier do pieczenia

    Przygotowanie
    Z papieru wycinamy okrąg odrobinę większy niż średnica garnka używanego do gotowania.
    Gruszki obieramy, usuwamy ze środka pestki i włókna.
    Robimy to delikatnie by nie uszkodzić owoców.
    Składniki do syropu gotujemy. Pod koniec gotowania zmniejszamy ogień.. Do gotującego syropu wkładamy delikatnie gruszki
    (muszą być całe zanurzone), a wierzch przykrywamy papierem, a na nim kładąc pokrywkę, by wszystko było szczelne.
    Gotujemy gruszki w syropie przez ok.40 minut, do momentu aż gruszki będą miękkie (najlepiej jest to sprawdzić patyczkiem
    nakłuwając gruszkę w jej najgrubszym miejscu). Gdy będzie miękka wyjąć ją delikatnie stawiając uważnie, by się nie
    przewróciła i ostudzić. Z wywaru odlać i odcedzić ok.220 ml, dodać anyż i cynamon,
    a następnie gotować do 10 minut aż zgęstnieje.

    Idealnie sprawdza się jako dodatek do drinków, a wśród nich są:

    Najpopularniejszy Cosmopolitan

    Składniki:
    30 ml wódki
    15 ml likieru pomarańczowego
    15 ml soku z limonki
    15 ml syropu żurawinowego
    lód

    Przygotowanie:
    Do shakera z lodem wlewamy wszystkie składniki, a następnie mieszamy.
    Przelewamy przez sitko do kieliszka koktajlowego. Dekorujemy limonką.


    Szalona noc

    Składniki:
    120 ml tequila silver
    90 ml syrop żurawinowy
    40 ml sok z limonki
    lód

    Przygotowanie:
    Do shakera wlewamy wszystkie składniki, a następnie dokładnie mieszamy.
    Całość przelewamy do szklanki z pokruszonym lodem. Dekorujemy plasterkiem cytryny.


    Woo Woo

    Składniki:
    60 ml żurawinowy
    30 ml wódka
    lód
    15 ml schnapps brzoskwiniowy

    Przygotowanie:
    Do wysokiej szklanki wrzucić lód, a następnie wlać wódkę,
    schnappsa brzoskwiniowego oraz syrop żurawinowy. Całość dokładnie wymieszać.


    Nie może go zabraknąć przy robieniu sosów czy marynat do nacierania mięsa.
    Służy nam bardzo często jako dekoracja posiłków/talerza.
    Wspomaga bardzo często moje różne diety ( aż wstyd się przyznać, ale przez swoje łakomstwo
    muszę od czasu do czasu wykazywać się silną wolą, a to nie jest łatwe)

    Pozdrawiam serdecznie
    Paulina

    Pinka.Kr@gmail.com

    OdpowiedzUsuń