W konkursie mogą wziąć udział wszyscy którzy polubili
i Fb PremiumRosa i Fb MojakuchniaMalutka
Sponsorem nagród jest firma
Znana z pysznych i zdrowych przetworów .
Konkurs będzie polegał na udzieleniu odpowiedzi na pytanie w formie komentarza pod postem .
PYTANIE KONKURSOWE
W jaki sposób możemy wykorzystać w kuchni produkt Premium Rosa - SYROP ŻURAWINOWY ?
Komentarze w formie receptur proszę zostawiać pod postem podpisując się swoim adresem @ .
Ułatwi to kontaktowanie się z zwycięzcami .
KONKURS TRWA OD 13 MAJA do 25 MAJA 2013 .
Nagrodą w konkursie są 3 zestawy produktów naszego sponsora.
Serdecznie zapraszam aż 3 osoby mogą wygrać wspaniałe i smaczne nagrody.
ROZWIĄZANIE KONKURSU !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dostałam 21 komentarzy :)
Dużo pomysłów powtarzało się , wybrałam najbardziej smaczne i rozbudowane wypowiedzi .
O to adresy @ osób które wygrały .
larysa111@epf.pl
emill1@op.pl
Pinka.Kr@gmail.com
Gratuluję - adresy podaję sponsorom , proszę czekać na kontakt .
Syrop można stosować jako dodatek do napojów
OdpowiedzUsuńNie ma lepszej rzeczy jak Premium Rosa - Syrop Żurowinowy na budyniu waniliowym lub śmietankowym. Nie ma tak szybko zrobionego deseru i tak smakowitego jak po obiedzie polany budyń żurawiną. Przepychota!!!!! Zaraziliśmy już wszystkich znajomych tak że w koszykach w markecie widać sok żurawinowy i budynie. ŻURAWINA JEST JEDYNA!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńalimaslarz@wp.pl
Alicja z krainy ogrodów
1. Do napojów.
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim jako dodatek do wody. Syrop żurawinowy z wodą, do tego schłodzony, to pyszny, zdrowy i orzeźwiający napój na lato.
Syrop można dodać równiez do kawy jesli ktos lubi urozmaicenia.
Będzie też świetnym składnikiem drinków.
2. Do wszelakich deserów.
Można polać budyń, lody, kawałek ciasta lub tortu, udekorowac talerzyk z deserem.
3. Do mięs, serów.
Możemy przygotować marynatę z dodatkiem syropu żurawinowego do mięsa, np. na grilla.
Możemy równiez polać odrobiną syropu upieczoną już sztukę mięsa albo panierowany camembert zamiast podawać żurawinę.
4. Do sosów.
Z syropu możemy również przygotowac sosy: do mięs albo do sałatek, jako urozmaicenie, wariację nt. vinegretu.
5. Do śniadań.
Jako dodatek do owsianki czy płatków śniadaniowych oraz mleka.
Możemy tez zrobic sobie domowy jogurt lub kefir owocowy, dodając do naturalnego jogurtu/ kefiru odrobinę syropu żurawinowego.
larysa111@epf.pl
Syrop żurawinowy jest idealny do placków dyniowym i do herbaty ale także można w nim maczać ciasteczka otrębowe i włoskie castagnole . Pycha! anna-mienko@wp.pl
OdpowiedzUsuńSyrop żurawinowy to mnóstwo możliwości:
OdpowiedzUsuń1. Iedealny zamiast cukru do herbaty - samo zdrowie
2. Kisiel żurawinowy - wystarczy woda, syrop żurawinowy i mąka ziemniaczana - coś dla mojej córci.
3. Dodatek do Pankace z oleju z pestek dyni:
http://miraga80.blogspot.com/2013/02/pancake-przepis.html
4. Dodatek do placuszków twarogowych:
http://miraga80.blogspot.com/2013/04/placuszki-twarogowe-z-sosem-jagodowym.html
5. Można użyć również syrop żurawinowy do zrobienia galaretki (woda, żelatyna, syrop żurawinowy), którą wykorzystamy do Serniczków na zimno:
http://miraga80.blogspot.com/2013/04/serniczki-na-zimno-z-galaretka-przepis.html
miraga@interia.eu
Dużo może być zastosować. Ja lubię do picia z wodą, albo herbatą. Do kaszki manny, budyni, płatków z mlekiem, do naleśników, placuszków, racuchów, do lodów, deserów, do sosów
OdpowiedzUsuńewanowaczyk1989@wp.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZ pewnością wykorzystałabym taki syrop do zrobienia lukru, którym ozdobiłabym roladę biszkoptową, z kremem śmietanowym i kandyzowaną żurawiną. Wyglądałaby imponująco, a smakowała z pewnością doskonale! Na lukrze umieściłabym zielone listki mięty, tak dla kontrastu i lepszego efektu :)
OdpowiedzUsuńmarikac1@wp.pl
Sok żurawinowy wykorzystałabym na kilka sposobów;
OdpowiedzUsuń-przygotowałabym dzbanek zimnej wody mineralnej z dodatkiem soku żurawinowego,lodu oraz z listkami mięty
-budyń śmietankowy polany sokiem żurawinowym
-do deserów z dodatkiem lodów,bitej śmietany i na górze polany sokiem żurawinowym
-jogurtowe placki z truskawkami polane sokiem żurawinowym
- tort bezowy pavlova z bitą śmietaną ,konfiturą żurawinową i na górze oczywiście bita śmietana,kilka kleksów konfitury żurawinowej i polane sokiem żurawinowym który leciutko spływa po bokach tortu
-oczywiście świetnie się sprawdza w warstwowych soczkach dla dzieci(sok żurawinowy,sok brzoskwiniowy z puszki i sok pomarańczowy)
-oraz w wersji dla dorosłych w kolorowych shotach
alaaa72@gazeta.pl
Ponieważ nastał sezon grillowy, na sobotnie popołudnie przygotowałabym takie oto przysmaki:
OdpowiedzUsuńkarkówkę i skrzydełka kurczaka marynowane w syropie żurawinowym i świeżych ziołach,
sos winegret osłodzony syropem żurawinowym, idealny do sałatki i do skropienia grillowanych serów,
na deser chłodzący sorbet z dodatkiem świeżej mięty,
i do picia zimne piwo z solidną porcją syropu żurawinowego.
emill1@op.pl
Lubię połączenie słodko - słone i syrop żurawinowy wykorzystałabym do dressingu do lekkich sałat wiosennych: sałata, warzywa, pierś kurczaka + dressing: syrop żurawinowy, oliwa, świeże zioła i odrobina musztardy.
OdpowiedzUsuńSyrop ten sprawdziłby się też wyśmienicie do nasączania ciasta
tyskatyska@gmail.com
Moja dwa pomysły, w formie receptur na wykorzystanie syropu żurawinowego Premium Rosa :-)
OdpowiedzUsuńSos chrzanowy z żurawiną
Składniki:
250 ml bulionu warzywnego
250 ml śmietany 30 %
100 ml mleka
200 g świeżo startego chrzanu
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki białego pieprzu KAMIS
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej KAMIS
szczypta soli
szczypta cukru
garść suszonej żurawiny
2 łyżki syropu żurawinowego Premium Rosa
Przygotowanie:
W głębokim garnku rozpuścić masło. Wrzucić chrzan i smażyć chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając. Dodać połowę drobno pokrojonej żurawiny, smażyć wszystko chwilę dalej mieszając. Zalać bulionem warzywnym i mlekiem oraz syropem z żurawiny. Doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10 min. Zabielić zahartowaną śmietaną, uważać by się nie zwarzyła. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Gotować jeszcze 3 min.
Podawać dodatkowo udekorowaną suszoną żurawiną.
Sos nadaje się świetnie do wszelkiego rodzaju mięs, szczególnie schabu lub kaczki.
A na letnie dni :-)
Sorbet żurawinowy
Składniki na 4 osoby:
700 ml litr zimnej wody mineralnej
200 ml wina białego półwytrawnego
350 ml syropu z żurawiny Premium Rosa
garść suszonej żurawiny zmiksowanej na gładką masę
200 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
W rondelku zagotować wodę z cukrem, aż do powstania słodkiego syropu. Dodać zmiksowaną suszoną żurawinę i gotować na małym ogniu 5 min. Wyłączyć gaz. Dolać wino i syrop żurawinowy. Dokładnie wymieszać. Przestudzić. Przecedzić przez gęste sito, by powstał gładki płyn. Zawartość przelać do płaskiego naczynia. Umieścić w zamrażarce. Co 10 - 15 min, widelcem rozdrapuj masę, by przypominała zamarznięty śnieg. Czynność powtórzyć 3 -4 razy. Zostawić do całkowitego zamrożenia. Podawać w kieliszkach lub pucharkach przyozdobione listkiem mięty i skropione kilkoma kroplami syropu żurawinowego. Smacznego !
Mój e_mail: halina_26@onet.pl
UsuńSyrop żurawinowy można z powodzeniem wykorzystać do polania racuchów jak i blinów, które będą doskonałym przysmakiem zwłaszcza dla dzieci:) Dobrze i smacznie będzie się również prezentować sernik skropiony syropem, zarówno tradycyjny jak i taki na zimno. No i oczywiście mięso, szczególnie grillowane lub duszone żeberka:)
OdpowiedzUsuńzaba233@gmail.com
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpodaję adres:eluchap@interia.pl
UsuńElżbieta Pawelec
Syrop żurawinowy wykorzystam do zimnej kawy z galaretką i kremem
Usuńmalinowym.Ten deser nie wymaga wprawy a efekt końcowy nie zapominany.
KREM SEROWO -MALINOWYM:
1 żółtko
3 łyżki serka śmietankowego
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki syropu żurawinowego Premium Rosa
kilka malin
150 ml zimnego mleka
3 łyżki syropu żurawinowego Premium Rosa
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki galaretki malinowej
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody.Połowę galaretki
przelać do wysokiej szklanki i odstawić do lodówki do stężenia.
Żółtko utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowym,syropem
żurawinowym,dodać serek.Schłodzoną śmietanę ubić,połączyć z
kremem
Cześć kremu wyłożyć na stężałej galaretce,wrzucić kilka
malin.Schłodzić w lodówce.Następnie zalać pozostałą tężejącą
galaretką i schłodzić w lodówce
Do shakera wlać mleko,syrop żurawinowy i kawę.Zamknąć i potrząsać
aż składniki się połączą.Wszystko wlać do szklanki.
Wierzch kawy udekorować pozostałym kremem i malinami .
Syrop Żurawinowy Premium Rosa również wykorzystam do zrobienia marynaty,która nada grillowanej piersi z kurczaka,wyjątkowego aromatu i soczystości.
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki różowego octu z winogron
2 łyżki syropu żurawinowego Premium Rosa
1 łyżka musztardy np.sarepskiej
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku (drobno posiekać)
2 łyżeczki ziół prowansalskich
pieprz kolorowy, duża szczypta tymianku
1 łyżeczka bazylii
Połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty.
I do Tortu serowo- żurawinowego.By delektować się subtelną słodkością,delikatnością i zachwycić podniebienie.
Syrop żurawinowy można podac z herbatą, deserem, lub czystą wodą.Super smakuje jako dodatek do koktajlu alkoholowego wg przepisu:40 ml wódki,20 ml likieru kokosowego,20 ml likieru brzoskwiniowego,40 ml soku pomarańczowego, 40 ml syropu żurawinowego Premium Rosa.Wszystkie składniki bez syropu żurawinowego wstrząsnąc w shakerze, przelac do wysokiej szklanki wypełnionej do połowy lodem. Następnie wlac syrop żurawinowy.Ozdobic plastrem pomarańczy.
OdpowiedzUsuńpodaję adres e-mailowy : r.helt@wp.pl
UsuńWitam serdecznie
OdpowiedzUsuńPrzysłowiowym rzutem na taśmę przedstawiam moje propozycje :)
Syrop żurawinowy jako, że jest rarytasem pełnym wartości odżywczych, który dodatkowo korzystnie wpływa na zdrowie i urodę
na stałe zagościł w naszym domu .
Najczęściej używamy go jako dodatek do wody (synek go uwielbia), herbaty, soku m.in.pomarańczowego
Dodajemy go również do deserów: kisiel czy budyń z dodatkiem syropku zaspokoją każde podniebienie.
Jako stały dodatek dajemy go do lodów, gofrów czy bitej śmietany jako zwieńczenie deseru.
Niezawodnie sprawdza się przy zapiekaniu jabłek w kruchym cieście z dodatkiem rodzynek, orzechów, miodu - coś pysznego
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
kostka margaryny lub masła
250g śmietany 18%
8 jabłek średniej wielkości
cynamon wedle uznania
8 łyżeczek miodu płynnego
8 łyżeczek syropu żurawinowego
8 łyżeczek rodzynek
8 łyżeczek orzechów
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania
Z mąki, śmietany i margaryny zagniatamy ciasto. Chłodzimy je przez 1 godzinę w lodówce.
Następnie dzielimy na 8 części. Każdą z tych części rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok.4-5mm.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda z nasionami. Na kwadratach układamy na środku jabłka.
W otwory po gniazdach wkładamy rodzynki i orzechy posiekane,na wierzch miód i syrop
Tak przygotowane jabłko posypujemy cynamonem i zalepiamy w tzw. sakwę.
Pieczemy do momentu aż ciasto nabierze złocistego koloru w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 170 st.C
Ostatnio gdy oglądałam jeden z programów kulinarnych wyszukałam rewelacyjny przepis na
gruszki gotowane w żurawinowo - cynamonowym syropie
Składniki:
750 ml syropu żurawinowego
125 ml wina różowego
6 dag cukru
2 laski cynamonu
2 twarde gruszki z ogonkami
3 gwiazdki anyżu
papier do pieczenia
Przygotowanie
Z papieru wycinamy okrąg odrobinę większy niż średnica garnka używanego do gotowania.
Gruszki obieramy, usuwamy ze środka pestki i włókna.
Robimy to delikatnie by nie uszkodzić owoców.
Składniki do syropu gotujemy. Pod koniec gotowania zmniejszamy ogień.. Do gotującego syropu wkładamy delikatnie gruszki
(muszą być całe zanurzone), a wierzch przykrywamy papierem, a na nim kładąc pokrywkę, by wszystko było szczelne.
Gotujemy gruszki w syropie przez ok.40 minut, do momentu aż gruszki będą miękkie (najlepiej jest to sprawdzić patyczkiem
nakłuwając gruszkę w jej najgrubszym miejscu). Gdy będzie miękka wyjąć ją delikatnie stawiając uważnie, by się nie
przewróciła i ostudzić. Z wywaru odlać i odcedzić ok.220 ml, dodać anyż i cynamon,
a następnie gotować do 10 minut aż zgęstnieje.
Idealnie sprawdza się jako dodatek do drinków, a wśród nich są:
Najpopularniejszy Cosmopolitan
Składniki:
30 ml wódki
15 ml likieru pomarańczowego
15 ml soku z limonki
15 ml syropu żurawinowego
lód
Przygotowanie:
Do shakera z lodem wlewamy wszystkie składniki, a następnie mieszamy.
Przelewamy przez sitko do kieliszka koktajlowego. Dekorujemy limonką.
Szalona noc
Składniki:
120 ml tequila silver
90 ml syrop żurawinowy
40 ml sok z limonki
lód
Przygotowanie:
Do shakera wlewamy wszystkie składniki, a następnie dokładnie mieszamy.
Całość przelewamy do szklanki z pokruszonym lodem. Dekorujemy plasterkiem cytryny.
Woo Woo
Składniki:
60 ml żurawinowy
30 ml wódka
lód
15 ml schnapps brzoskwiniowy
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wrzucić lód, a następnie wlać wódkę,
schnappsa brzoskwiniowego oraz syrop żurawinowy. Całość dokładnie wymieszać.
Nie może go zabraknąć przy robieniu sosów czy marynat do nacierania mięsa.
Służy nam bardzo często jako dekoracja posiłków/talerza.
Wspomaga bardzo często moje różne diety ( aż wstyd się przyznać, ale przez swoje łakomstwo
muszę od czasu do czasu wykazywać się silną wolą, a to nie jest łatwe)
Pozdrawiam serdecznie
Paulina
Pinka.Kr@gmail.com