sobota, 15 czerwca 2013

Pyzy na parze z sosem grzybowym

 Popularne w Wielkopolsce - pyzy , pampuchy na parze.


 Pyzy na parze z sosem grzybowym

 składniki
   40 dag mąka
    1 łyżeczka cukru
    Sól morska
    3/4 szklanki mleka
    2  jajka
    3 łyżki olej
    1 garść grzybów suszonych
    1 szt cebula
    1 łyżka mąka
    1 łyżka masło
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej

Grzyby suszone moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy ok 1 godziny. Następnie odcedzamy zostawiając wodę z gotowania. Siekamy grzyby, cebulę obieramy kroimy drobno. Na patelni podsmażamy cebule i grzybki-mieszamy. Podlewamy wodą z gotowania. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem do smaku. Na koniec zaciągamy zawiesina mąk z wodą. Zagotowujemy i odstawiamy. Robimy ciasto drożdżowe. W misce w letnim mleku mieszamy pokruszone drożdże i cukier. Posypujemy łyżką mąki i odstawimy do wyrośnięcia. Rozczyn dodajemy do reszty mąki , solimy do smaku , dodajemy jajka i olej. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy kulki wielkości śliwki i układamy na stolnicy do wyrośnięcia. Układamy na sitku do gotowania na parze i gotujemy - parzymy ok 15 min. Podajemy z sosem grzybowym.



2 komentarze: