środa, 19 czerwca 2013

Sałatka z liśćmi buraka , fetą i olejem kukurydzianym

 Dziś zainspirowana smakiem oleju kukurydzianego zrobiłam sałatkę z fetą i szparagami. Jednak króluje smak oleju kukurydzianego. Bardzo fajny smak.
Olej kukurydziany Biolevita
Uzyskiwany jest z kiełków kukurydzy, jego pomarańczowa barwa wskazuje, że tłoczony jest metodą na zimno.
Olej kukurydziany przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowio oraz jest swoistym panaceum na procesy starzenia się. Zawdzięcza to dużej zawartości witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Polecany jest przy wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ korzystnie wpływa na układ mięśniowy i naczyniowy.
Po otwarciu saszetki wyraźny zapach kukurydzy sprawia, że przyrządzane potrawy będą odznaczały się iście meksykańskim temperamentem!


Sałatka z liśćmi buraka , fetą i olejem kukurydzianym


    1 garść botwiny
    1/4 szt sałaty masłowej
    4  szparagi
    1/2 szt sera feta
    olej kukurydziany ok 2 łyżki Biolevita
    1  pomidor
    pieprz kolorowy ziarnisty
    sól morska


Liście buraka naciowego myjemy osuszamy to samo robimy z sałatą masłową. Szparagi obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w kawałki. Ser feta kroimy w kostkę . Pomidora myjemy i kroimy drobno. Na talerzach układamy sałatę i botwinę , dodajemy szparagi, ser i posypujemy pokrojonym pomidorem. doprawiamy solą morską do smaku i pieprzem grubo mielonym. Polewamy olejem kukurydzianym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz