środa, 16 grudnia 2015
Miękkie świateczne pierniczki .
Robiłam pierniczki z różnych przepisów . Ten jest recepturą na pulchne , miękkie świąteczne ciasteczka. Pyszny lukier i mamy swoje małe cuda.
Miękkie pierniczki
składniki
300g masła
1 kg mąki
2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka przyprawy do pierników
1 łyżeczka proszku
2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1 szklanka miodu
5 łyżek śmietany
Do garnka wkładamy masło , miód , przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy. Studzimy. Wbijamy żółtka. Miksujemy. Dodajemy sodę wymieszaną z odrobiną wody .Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy . Dodajemy śmietanę . Wyrabiamy ładne elastyczne ciasto. Formujemy kule i odstawiamy do lodówki n amin 30 min.
Po tym czasie rozwałkowujemy. Wycinamy pierniczki . Pieczemy ok 5-7 min. Zimne lukrujemy. Lukier . Białko mieszamy z cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dziękuję za przepis - pierniczki są cudowne robiłam 23.12 a już na wigilię były mięciuteńkie. Zamiast masła dałam margarynę.
OdpowiedzUsuńCieszę się - Wesołych Świąt
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńw jakiej temperaturze pieczemy???
180 stopni, góra i dół 5-6 minut.
OdpowiedzUsuń