środa, 16 grudnia 2015

Miękkie świateczne pierniczki .


 Robiłam pierniczki z różnych przepisów . Ten jest recepturą na pulchne , miękkie świąteczne ciasteczka.  Pyszny lukier i mamy swoje małe cuda.

 Miękkie pierniczki 
składniki
300g masła
1 kg mąki
2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka przyprawy do pierników
1 łyżeczka proszku
2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1 szklanka miodu
5 łyżek śmietany 

Do garnka wkładamy masło , miód , przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy. Studzimy. Wbijamy żółtka. Miksujemy.  Dodajemy sodę wymieszaną z odrobiną wody .Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy . Dodajemy śmietanę . Wyrabiamy ładne elastyczne ciasto. Formujemy kule i odstawiamy do lodówki n amin 30 min.
Po tym czasie rozwałkowujemy. Wycinamy pierniczki . Pieczemy ok 5-7 min. Zimne lukrujemy. Lukier . Białko mieszamy z cukrem pudrem. 








4 komentarze:

  1. Anonimowy12/25/2015

    Dziękuję za przepis - pierniczki są cudowne robiłam 23.12 a już na wigilię były mięciuteńkie. Zamiast masła dałam margarynę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    w jakiej temperaturze pieczemy???

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy11/20/2018

    180 stopni, góra i dół 5-6 minut.

    OdpowiedzUsuń