Po spacerze na łąkę przyniosłam spory koszyk stokrotek. Postanowiłam zrobić miodek , syropek.
coś o stokrotkach i ich właściwościach medycznych .
Stokrotka była używana już w średniowieczu do leczenia ran i
stłuczeń. Pomagała w zwalczaniu zapalenia opłucnej i płuc. Ziele zalane
wrzącym mlekiem oślim polecano w gruźlicy płuc. W medycynie ludowej
kwiat stokrotki stosuje się przy krwawieniach z płuc i pęcherza
moczowego, także jako środek przeciwgorączkowy i ogólnie wzmacniający.
Napar poleca się przy złej przemianie materii i nieregularności
menstruacji oraz jako środek moczopędny (przy kamicy nerkowej i
pęcherzowej) i przeczyszczający.
Napar ziela stokrotki obniża ciśnienie krwi oraz przeciwdziała
miażdżycy, toteż polecany jest dla osób starszych. Obecnie w lecznictwie
rzadziej stosowany jest jako środek wykrztuśny w chorobach dróg
oddechowych i łagodny środek ściągający w nieżytach przewodu
pokarmowego.
Syropek z stokrotek
składniki
30 dag kwiaty stokrotki
40 dag cukier
1 szt cytryna
500 ml woda
Stokrotki zbieramy z dala od drogi. Płuczemy odcedzamy i zalewamy wrzątkiem. Nakrywamy pokrywką i zostawiamy na noc. Rano odcedzamy stokrotki od wody za pomocą gazy- dobrze wyciskamy. dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny i cukier. Zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu mieszając aż syrop zgęstnieje. Rozlewamy w słoiczki gorący syrop i dobrze zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz