wtorek, 28 stycznia 2014

Szpinak baby z sosem balsamicznym jajkiem i żurawiną

Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych.
Zima korzystam z szpinaku baby - małych liści kupowanych w woreczkach.
Jest bardzo smaczny i często gości w mojej kuchni. 
Dziś lekka zdrowa sałatka z jego udziałem.

Szpinak baby z sosem balsamicznym jajkiem i żurawiną

składniki
    sos balsamiczny
    2 jajka
    4 kulki rzodkiewki
    3 łyżki żurawiny suszonej
    Sól morska
    pieprz kolorowy ziarnisty
    szpinak świeży

Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Układamy liście szpinaku na talerzach. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ,zimne obieramy i kroimy w kawałki dodajemy do szpinaku. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kawałki. Do sałatki dodajemy żurawinę. Całość solimy solą morską i doprawiamy pieprzem kolorowy świeżo mielonym. Sałatkę polewamy sosem balsamicznym .




1 komentarz: