wtorek, 18 lutego 2014

Przystawka obiadowa fasolka szparagowa z marchewką w śmietanie

Lubie do każdego drugiego dania podawać sałatki, surówki lub warzywa na ciepł.
Dziś coś nowego , wymyśliłam zrobiłam i wyszło bardzo smaczne.


Przystawka obiadowa fasolka szparagowa z marchewką w śmietanie

składniki
   1/2 opakowania fasolka szparagowa zielona
   1/2  opakowania Fasolka szparagowa żółta
    rozmaryn
    Sól morska- MŁYNEK
    1 szklanka śmietany 30 %
    3 szt marchewki
    1 kostka bulionu warzywnego Winiary
    pieprz biały
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżka masła
    koperek
Fasolkę szparagowa i zieloną myjemy , odcinamy końce lub używamy mrożonej już gotowej - oczyszczanej. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie paseczki. W dużym szerokim garnku rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim marchewki i fasolki. Po ok 3 min. dolewamy ok 2 szklanki rozpuszczonego bulionu warzywnego. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy sola , pieprzem i rozmarynem. Zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką. Miksturę wlewamy do bulionu z warzywami. Gotujemy aż sosik zgęstniej. Jeszcze raz doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekany koperek. Podajemy na ciepło.



1 komentarz: