Lubie do każdego drugiego dania podawać sałatki, surówki lub warzywa na ciepł.
Dziś coś nowego , wymyśliłam zrobiłam i wyszło bardzo smaczne.
Przystawka obiadowa fasolka szparagowa z marchewką w śmietanie
składniki
1/2 opakowania fasolka szparagowa zielona
1/2 opakowania Fasolka szparagowa żółta
rozmaryn
Sól morska- MŁYNEK
1 szklanka śmietany 30 %
3 szt marchewki
1 kostka bulionu warzywnego Winiary
pieprz biały
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka masła
koperek
Fasolkę szparagowa i zieloną myjemy , odcinamy końce lub używamy mrożonej już gotowej - oczyszczanej. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie paseczki. W dużym szerokim garnku rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim marchewki i fasolki. Po ok 3 min. dolewamy ok 2 szklanki rozpuszczonego bulionu warzywnego. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy sola , pieprzem i rozmarynem. Zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką. Miksturę wlewamy do bulionu z warzywami. Gotujemy aż sosik zgęstniej. Jeszcze raz doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekany koperek. Podajemy na ciepło.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń