niedziela, 18 maja 2014

Pieczone kurcze z rozmarynem

Kto z nas nie lubi zapachu pieczonego kurczaka. Można go zrobić na wiele sposobów z różnymi przyprawami.  U mnie dziś z dodatkiem świeżego rozmarynu i masełka. Chrupiąca skórka , soczyste mięsko.

Pieczone kurcze z rozmarynem

składniki

kurczak
 rozmaryn świeży
masło ok 1/2 kostki
 sól morska
 sól czosnkowa
przyprawa do kurczaka
bulion drobiowy ok 1 szklanki

Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy . Do łyżki roztopionego masło dajemy przyprawę do kurczaka , sól czosnkową i sól morską. Nacieramy kurczaka masełkiem z każdej strony. Wnętrze kurczaka solimy i wkładamy do środka świeży rozmaryn i resztę masła. Wkładamy kurcze do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po ok 20 min. Polewamy kurczaka bulionem. Pieczemy dalej . Polewamy go własnym sosem i bulionem co ok 15 min. Pieczemy do 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy na chwilę żeby mięsko odpoczęło.




1 komentarz:

  1. Przepis prosty,ale taki kurczak najbardziej smakuje.Czyli siła tkwi w prostocie.

    OdpowiedzUsuń