środa, 4 lutego 2015

Kolorowa sałatka z kiełkami i jajkiem

Troszkę koloru w naszej kuchni. Lekka smaczna sałatka z dodatkiem kiełków.  Kiełki są pyszne i zdrowe. Proponuje użyć kiełki z kalarepy lu bardzo wyraziste z rzodkiewki.
Sałatka polana jest prostym sosem z oliwy i przypraw.


Kolorowa sałatka z kiełkami i jajkiem

składniki
sałata karbowana
1 papryka czerwona
2 jajka
kiełki kalarepy
pomidorki koktajlowe
szczypiorek
oliwa z oliwek
sól
pieprz
sok z cytryny
odrobina miodu

 Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Pomidorki kroimy na pół. Paprykę kroimy w paseczki. Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy na ćwiartki. Szczypiorek myjemy osuszamy i siekamy. Na dużym talerzu rozkładamy kawałki sałaty dodajemy jajko, paprykę i pomidorki. Całość posypujemy szczypiorkiem i kiełkami. Robimy sos. Mieszamy wodę z miodem, dodajemy sok z cytryny i olej. Mieszamy solimy do smaku i dodajemy odrobinę pieprzu. Sosem polewamy sałatkę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz