I już dużo pozytywów.
Śliczne małe pesteczki a ile dobrego.
Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
Nasiona chia zwane także szałwią hiszpańską stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.
To również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy E, B1, B3 wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.
Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.
Zalecane dla diabetyków- spowalniają wchłanianie cukrów i pozwalają regulować ich poziom we krwi.
Nie zawierają glutenu.
A po za tym bardzo fajne w smaku .
Nasiona te dostaniem od http://www.olvita.pl/
Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane)
Dziś zaczęłam z nich kombinować w kuchni . Najpierw użyję je w deserze , potem w sałatce no i pewnie w daniu głównym , zobaczymy ???
Porcja 15 g nasion Chia zawiera:
• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz