poniedziałek, 21 września 2015

Schab w sosie myśliwskim

Plastry delikatnego schabu do tego gęsty sos myśliwski z przeszkodami podsmażona cebulką i długimi kawałkami ogórka konserwowego. Lekka nuta czosnku i grzybów ..hmmm. Pasuje do kaszy , ziemniaków i kopytek.

Schab w sosie myśliwskim
składniki
1/2 schabu bez kości
5 grzybów leśnych
2 cebule
3 ząbki czosnku
 lisć laurowy 2 szt
ziele angielskie 3 szt
masło klarowne 3 łyżki
mąka
sól
pieprz
ogórki konserwowe 1/2 słoika

Schab kroimy w plasterki solimy doprawiamy pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na złoto . Cebule kroimy w piórka , ogórka konserwowego kroimy w długie paseczki. Na maśle klarowanym na tej samej patelni co było smażone mięso  podsmażamy cebule, dodajemy wciśnięty czosnek kilka pokrojonych świeżych grzybów. Mieszamy. Dodajemy pokrojone ogórki. Smażymy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i łyżeczkę pieprzu kolorowego. Podlewamy woda dusimy ok 10 min. Dodajemy wcześniej podsmażone mięso. Doprawiamy łyżką musztardy . Smażymy . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy aż sos zgęstniej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz