Jest to ciasto które pasuje na każdą okazję ,bardzo łatwe w zrobieniu nie może się nie udać . Smakuje wyśmienicie .
Szarlotka królewska
składniki
Biszkopt,
1 szkl mąki,
1 szkl cukru
5 szt jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa jabłkowa,
1,5 kg jabłka,
0,5 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa,
Krem,
2 łyżki kasza manna,
2 szklanki mleko,
1 masło
2 szt budyń śmietankowy,
3 łyżki cukru
1 szt czekolady
Najpierw pieczemy biszkopt. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia . Ubijamy białka z odrobina soli ,pomalutku dosypujemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka .Kolejno dodajemy mąkę ale już mieszamy tylko łyżką. Wlewamy ciasto do formy .Pieczemy ok 30 min .
Masa jabłkowa. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę . Jabłka smażymy z cukrem .Gdy jabłka lekko się rozgotują wsypujemy galaretkę .Mieszamy . Na biszkopt wykładamy jabłka .Teraz robimy masę budyniową . Zimne mleko mieszamy z kaszą i budyniami .Dodajemy cukier do smaku. Mleko podgrzewamy i zagotowujemy aż masa zgęstnieje . Budyń studzimy . Zimny budyń miksujemy z masłem. Masę wykładamy na jabłka . Wstawiamy do lodówki . Czekoladę rozpuszczamy z odrobina mleka . Polewamy ciasto .
Wygląda smakowicie..wesołych świąt..
OdpowiedzUsuńZjadłambym takie ciacho ;)
OdpowiedzUsuńjabłka wykładam na ciepły biszkopt, czy musimy go rzestudzić?
OdpowiedzUsuńtroszkę przestudzić .pozdrawiam
Usuń