niedziela, 22 listopada 2015

Kluski z twarogiem i złota cebulką

Smaczne danie dla całej rodziny . Można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Do tego złocista cebulka podsmażona na solonym maśle , pycha ...

Kluski z twarogiem i złota cebulką 

składniki
1 kg ziemniaków
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
20 dag twarogu
2 cebule
3 łyżki masła solonego
1 łyżka oleju rzepakowego

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przepuszczamy przez praskę . Zimne dzielimy w misce na 4 części jedną część wyciągamy  i miejsce po ziemniakach uzupełniamy mąkami ,pół na pół. Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki robimy dziurkę i gotujemy w osolonej wodzie.
Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju. Ugotowane kluski wyciągamy łyżka cedzakową , posypujemy twarogiem i polewamy złocista cebulką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz