Smaczne danie dla całej rodziny . Można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Do tego złocista cebulka podsmażona na solonym maśle , pycha ...
Kluski z twarogiem i złota cebulką
składniki
1 kg ziemniaków
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
20 dag twarogu
2 cebule
3 łyżki masła solonego
1 łyżka oleju rzepakowego
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przepuszczamy przez praskę . Zimne dzielimy w misce na 4 części jedną część wyciągamy i miejsce po ziemniakach uzupełniamy mąkami ,pół na pół. Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki robimy dziurkę i gotujemy w osolonej wodzie.
Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju. Ugotowane kluski wyciągamy łyżka cedzakową , posypujemy twarogiem i polewamy złocista cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz