piątek, 15 stycznia 2021

Zupa tajska z krewetkami i mango

 Petarda , uwielbiam zupy tajskie połączenie ostrości z słodkością mango , pycha. Do tego wywar warzywno krewetkowy , delikatny przepiękny ryżowy makaron , w dodatku zdrowa , jestem uzależniona:)

Zupa tajska z krewetkami i mango 

składniki

wywar

2 cebule

por

marchewka

krewetki

sól

makaron ryżowy 

biała część pora

marchewka

1 pierś z kurczaka

czosnek 4 ząbki

sos słodki chilli

curry

mleko kokosowe

pulpa mango

imbir

 cebula

pędy bambusa

Nastawiamy wywar z 1 marchewki , zielonej części pora, cebuli z dodatkiem soli. Gotujemy pod koniec dodajemy surowe krewetki i gotujemy jeszcze z 6 min. Odcedzamy wywar krewetki odstawiamy do  miski.

Pora białą część kroimy w zapałki tak samo marchewkę  . Cebule i czosnek siekamy. Pierś kroimy w kostkę .Na maśle podsmażamy czosnek, cebulę i kawałki mięsa. W dużym garnku podsmażamy pokrojona marchewkę i pora. Dodajemy pędy bambusa i podsmażone mięso. Smażymy chwile dodając imbir i curry. Dolewamy bulion . Gotujemy ok 5 min. Dodajemy pulpę mango ok 2 łyżki , mleko kokosowe ok 3 łyżki . Doprawiamy chilli jeszcze raz curry i imbirem. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem , odcedzamy. Zupę podajemy z krewetkami i makaronem.






 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz