Petarda , uwielbiam zupy tajskie połączenie ostrości z słodkością mango , pycha. Do tego wywar warzywno krewetkowy , delikatny przepiękny ryżowy makaron , w dodatku zdrowa , jestem uzależniona:)
Zupa tajska z krewetkami i mango
składniki
wywar
2 cebule
por
marchewka
krewetki
sól
makaron ryżowy
biała część pora
marchewka
1 pierś z kurczaka
czosnek 4 ząbki
sos słodki chilli
curry
mleko kokosowe
pulpa mango
imbir
cebula
pędy bambusa
Nastawiamy wywar z 1 marchewki , zielonej części pora, cebuli z dodatkiem soli. Gotujemy pod koniec dodajemy surowe krewetki i gotujemy jeszcze z 6 min. Odcedzamy wywar krewetki odstawiamy do miski.
Pora białą część kroimy w zapałki tak samo marchewkę . Cebule i czosnek siekamy. Pierś kroimy w kostkę .Na maśle podsmażamy czosnek, cebulę i kawałki mięsa. W dużym garnku podsmażamy pokrojona marchewkę i pora. Dodajemy pędy bambusa i podsmażone mięso. Smażymy chwile dodając imbir i curry. Dolewamy bulion . Gotujemy ok 5 min. Dodajemy pulpę mango ok 2 łyżki , mleko kokosowe ok 3 łyżki . Doprawiamy chilli jeszcze raz curry i imbirem. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem , odcedzamy. Zupę podajemy z krewetkami i makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz