czwartek, 9 kwietnia 2015

Pęczak z pieczarkami i zielona fasolką

Smaczne zdrowe danie z pęczaku. Do tego pieczarki i zielona fasolka. Syte zdrowe danie obiadowe. Pasuje na obiad.

Pęczak z pieczarkami i zielona fasolką

składniki
1 szklanka pęczaku
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
1 łyżka klarowanego masła
1 szklanka wywaru warzywnego
15 dag pieczarek
1 szklanka zielonej fasolki
pieprz
3 łyżki śmietany 30 %

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę , dodajemy wyciśnięty czosnek. smażymy chwilę dodajemy pęczak. Podsmażamy. Zalewamy bulionem , gotujemy na małym ogniu.
Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy ok 5 min- odcedzamy.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone  w plasterki pieczarki. 
Kiedy pęczak jest gotowy dodajemy do niego pieczarki i fasolkę . Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlewamy śmietanę i mieszamy. Podajemy na ciepło.




2 komentarze: