wtorek, 23 kwietnia 2013

Łąka na talerzu - Sos sałatkowy z czosnku niedźwiedziego

 Jako zwiastun wiosny pojawia się dość wcześnie na łąkach czy w ogrodach. Jasnozielone, lancetowate, podobne do konwalii wyrastają z cebulki o podłużnym kształcie. Jednak nie sposób pomylić go z konwalią, ponieważ ma bardzo charakterystyczny zapach czosnku, szczególnie po roztarciu liścia.

 W Niemczech dziki czosnek ma zastosowanie jako środek obniżający cholesterol oraz ciśnienie krwi, w leczeniu trombozy, arteriosklerozy, migreny i tinnitusa; jako doskonały odtruwacz organizmu; wykorzystuje się też do regeneracji flory bakteryjnej jelit.
Znajduje się w nim 20 razy więcej adenozyny - substancji posiadającej właściwości witamin A, C, E i selenu jednocześnie. Witaminy te oraz selen należą do przeciwutleniaczy niwelujących w organizmie wolne rodniki powodujące wiele chorób m.in. nowotwory. Adenozyna wpływa też bardzo korzystnie na krążenie krwi w całym ustroju, szczególnie w obrębie serca i głowy – co warto wypróbować przy migrenie oraz szumach w uszach.


Sos sałatkowy z czosnku niedźwiedziego

składniki

    1 garść czosnek niedźwiedzi,
    1/2 szklanki oliwa z pestek winogron,
    ocet jabłkowy,
    sól morska,
    pieprz czarny mielony

Liście czosnku myjemy osuszamy. Do malaksera wkładamy pokrojone liście czosnku dolewamy olej i miksujemy na jednolity sos. Dodajemy ocet jabłkowy zrobiłam to na oko kosztując sos - ma być lekko kwaśny. doprawiamy pieprzem i solą morską do smaku. Jeszcze raz miksujemy. Podajemy do sałatek lub zakąsek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz