Jako zwiastun wiosny pojawia się dość wcześnie na łąkach czy w ogrodach. Jasnozielone, lancetowate,
podobne do konwalii wyrastają z cebulki o podłużnym kształcie. Jednak
nie sposób pomylić go z konwalią, ponieważ ma bardzo charakterystyczny
zapach czosnku, szczególnie po roztarciu liścia.
W Niemczech dziki czosnek ma zastosowanie jako środek
obniżający cholesterol oraz ciśnienie krwi, w leczeniu trombozy,
arteriosklerozy, migreny i tinnitusa; jako doskonały odtruwacz
organizmu; wykorzystuje się też do regeneracji flory bakteryjnej jelit.
Znajduje się w nim 20 razy więcej
adenozyny - substancji posiadającej właściwości witamin A, C, E i selenu
jednocześnie. Witaminy te oraz selen należą do przeciwutleniaczy
niwelujących w organizmie wolne rodniki powodujące wiele chorób m.in.
nowotwory. Adenozyna wpływa też bardzo korzystnie na krążenie krwi w całym ustroju, szczególnie w obrębie serca i głowy – co warto wypróbować przy migrenie oraz szumach w uszach.
Sos sałatkowy z czosnku niedźwiedziego
składniki
1 garść czosnek niedźwiedzi,
1/2 szklanki oliwa z pestek winogron,
ocet jabłkowy,
sól morska,
pieprz czarny mielony
Liście czosnku myjemy osuszamy. Do malaksera wkładamy pokrojone liście czosnku dolewamy olej i miksujemy na jednolity sos. Dodajemy ocet jabłkowy zrobiłam to na oko kosztując sos - ma być lekko kwaśny. doprawiamy pieprzem i solą morską do smaku. Jeszcze raz miksujemy. Podajemy do sałatek lub zakąsek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz