co ma w sobie pokrzywa ???
- superlektyna UDA - hamuje rozwój wirusów
- kwasy organiczne - mrówkowy i octowy, jak również histamina i acetylocholina.
- łatwo przyswajalne mikroelementy: wapń, fosfor, żelazo, siarka, potas, jod i sód. Są one potrzebne do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych.
- Witamina K, flawonoidy i garbniki poprawiają krzepliwość krwi i wchłanianie wapnia. Zapobiega to krwawieniom. Flawonoidy i garbniki dodatkowo pomagają pozbyć się toksyn z organizmu.
- witamina B2 (ryboflawina) - jej niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.
- naturalne barwniki roślinne beta-karoten, chlorofil i ksantofil
- witamina C
- kwas pantotenowy, który działa przeciwzapalnie i zwiększa tępo regeneracji tkanek
- olejki eteryczne
- fitosterole
- karotenoidy
- serotoninę
składniki
3 kawałki seler naciowa,
2 kawałki pomidor,
1 kawałek ser feta,
młoda pokrzywa,
3 szt jajko,
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska- MŁYNEK,
olej lniany
Młode listki pokrzywy przelewamy wrzątkiem. I pozostawiamy na sitku. Seler naciowy kroimy w paseczki. Pomidora myjemy i kroimy w kosteczkę. Jajko gotujemy na twardo i kroimy drobno. Składniki mieszamy dodajemy pokruszoną fetę i listki pokrzywy. doprawiamy olejem ,solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku. Podajemy schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz