sobota, 15 czerwca 2013

Sałatka z szparagami i jagodowym sosem

Dziś w mojej kuchni króluje włoska oliwa z oliwek OLITALIA  extra Vergine .
Złocista oliwa z oliwek jest podstawą znakomitej kuchni śródziemnomorskiej, dlatego największą przyjemnością przedstawiamy wspaniałe oliwy Olitalia.
Skład oliwy z oliwek sprawia, że ma ona właściwości zapobiegające wielu chorobom. Smakoszom polecamy również oliwy aromatyzowane: z bazylią, truflami, cytryną oraz czosnkiem i chili, które doskonale wzbogacą przygotowywane potrawy.
Olitalia posiada certyfikaty potwierdzające jakość surowców, procesów produkcji oraz warunków sanitarnych, najważniejsze z nich to: BRC, ISO 9002, IFS


Sałatka z szparagami i jagodowym sosem

składniki
  1/2 szt sałaty masłowej
    4 szparagi białe
    2 jajka
    2 szt pomidory
    1 łyżka konfitury jagodowej
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy z oliwek  Olitalia
    Sól morska
    nitki chili
    1/2 łyżeczki cukru

 Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy na kawałki. Sałatę myjemy osuszamy i rwiemy na kawałki. Układamy sałatę na talerze dodajemy kawałki szparagów. Pomidora kroimy w kawałki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki dodajemy do sałatki. Solimy solą morską . Robimy sos. Do słoiczka dajemy konfiturę jagodową dodajemy oliwę z oliwek i ocet balsamiczny - dobrze mieszamy. Takim sosem polewamy sałatkę. Ozdabiamy nitkami chilli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz