wtorek, 1 września 2015

Syrop z owoców czarnego bzu

Kolejne dary jesieni w moich słoiczkach. Tym razem syrop z owoców czarnego bzu. Samo zdrowie przyda się zima i późna jesienią jak moja rodzinkę zaczną atakować wirusy .
Wspaniale nadaje się do ciepłej herbatki , wody . Przy większych przeziębieniach podajemy łyżeczką jak syrop . Wystarczy 3 razy dziennie przez kilka dni a nastąpi cudowne uzdrowienie.
Syrop taki zawiera dużo witaminy C . Zbija gorączkę , uodparnia nasz organizm .Syrop  poleca się jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Tyle właściwości w tych małych czarnych kuleczkach. Uwaga zajadamy tylko po przeróbce owocu !!!! Nigdy nie na surowo. !!!

 Syrop z owoców czarnego bzu 
składniki
1 kg owocu czarnego bzu 
1 kg cukru
3 szklanki wody 
sok z 1 cytryny

Rwiemy dojrzałe kiście owoców bzu. Odrywamy kuleczki od patyczków. Najlepiej za pomocą widelca.  Wkładamy owoce do garnka zalewamy woda i gotujemy tak długo aż owoce popękają , mieszamy aby wydobyć jak najwięcej koloru i zdrowotności z owoców. Przecedzamy przez sito. Dosypujemy cukier i sok z cytryny gotujemy ok 10 min. Gorący wlewamy do słoiczków. Zamykamy i pasteryzujemy. 





Bo na chorobę nie ma czasu  


 
poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz