środa, 28 grudnia 2011

Imprezowa cykoriia z bekonem i daktylami

Składniki:
  • 1 szt cykoria,
  • 1 łyżka ocet jabłkowy,
  • Sól,
  • pieprz,
  • 1,5 łyżki olej orzechowy,
  • 6 plasterków bekon plastry Zimbo,
  • 12 szt daktyle,
  • 1 łyżka olej słonecznikowy,
  • 2 szt mandarynka
Cykorie oczyść ,umyj ,osącz na sicie.Usuń gorzkie głąby.Pokrój ukośnie na kawałki.Ocet wymieszaj z solą,świeżo zmielonym pieprzem i olejem orzechowym .Polej liście sosem odstaw w chłodne miejsce.W plasterki bekonu zawiń daktyle zepnij wykałaczką .Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy smażymy bekon z daktylami,aż będzie chrupiący .Mandarynki obierz podziel na kawałki.sałatkę wyłóż na talerzu .Każda porcja to cykoria ,kilka mandarynek i 2-3 szt zawijanego boczku . Polej reszta sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz