Lekkie jak chmurka, wilgne, bardzo smaczne i szybkie w zrobieniu.
Ciasto bez mąki i bez tłuszczu . Delektujemy się słodkością bez zbędnych kalorii .
Dietetyczne ciasto z makiem
składniki
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
6 łyżeczek bułki tartej
6 jajek
1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Jajka myjemy w gorącej wodzie , oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę. Mak zaparzamy. Studzimy i mielimy 2 razy. Zimny zmielony mak dodajemy do utartych żółtek . Następnie dodajemy 6 łyżek bułki tartej . Mieszamy. Białka ubijamy z odrobiną soli. Do masy dodajemy proszek do pieczenia i ubite na sztywno białka. Lekko mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek dwóch mniejszych lub jednej większej -typu keksówka.
Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Ciasto wkładamy do nagrzanego pieca.
BAAAARDZO dietetyczne , zwłaszcza ta szklana cukru !
OdpowiedzUsuń1 szklanka na duże ciasto ... ale nie ma nic tłuszczu ..
OdpowiedzUsuńAle cukier jest szkodliwy a tłuszcz niezbędny do funkcjonowania organizmu. 1 szklanka to bardzo dużo! Dietetyczne ciasto zamiast cukru zawiera jego zamiennik np. stewię. To ciasto nie powinno nazywać się dietetycznym.
OdpowiedzUsuńCiasto nie ma mąki nie ma tłuszczu więc jak na deser - ciasto zawiera mniej kalorii niż normalne ciasto z kostką masła i np . 2 szklankami mąki białej . Nie chodzi tu o zdrowotność ciasta tylko o mniejsza ilość kalorii
OdpowiedzUsuńPo co komentowac....nie chcesz nie piecz! Poszukaj inny przepis lub sama zamień cukier na Stewie lub ksylitol.a swoją drogą, po przeliczeniu na porcje ile tego cukru będzie? A chyba całego nikt nie zamierza zjeść sam! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Mircia :) :)
Usuńa mogę dodac miod bądź syrop z agawy
OdpowiedzUsuńPodstawa ciasta jest białko ubite na sztywno z cukrem po dodaniu płynu miód agawa białko upadnie i nie będzie puszystej masy - nie polecam
Usuń