poniedziałek, 27 lutego 2012

Kartoflanka z groszkiem i białą kiełbaską

 * 4 szt ziemniaki,
    * 1 garść Makaron kolanka,
    * 1 szt marchewka,
    * 1 szt pietruszka,
    * 1 szkl groszek,
    * śmietana 12%,
    * 1 łyżka mąka,
    * 3 kostki bulion warzywny Winiary
    * 2 łyżeczki papryka słodka kamis
    * 1 szt cebula,
    * 2 łyżeczki masło
    * pieprz ,sól do smaku

W garnku z wodą rozpuszczamy bulionu warzywne i gotujemy . Dodajemy pokrojone  w kostkę ziemniaczki i starte na tarce warzywa czyli marchewkę i pietruszkę .Gotujemy ok 10 min. Na patelni podsmażamy posiekana cebule na maśle .Dodajemy paprykę słodka ,mieszamy .Następnie dodajemy łyżkę mąki ,mieszamy podsmażamy zalewamy bulionem  z zupy .Wlewamy całosć do zupy z warzywami .Mieszamy .Dodajemy makaron i groszek .Gotujemy jeszcze  10 min . Zaciągamy śmietanką,doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Zupę podajemy  z białą kiełbaską .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz