składniki
* 4 szt buraki,* 3 szt ziemniak,
* 1 szt marchew,
* 1 ząbek czosnek,
* 2 szt liść laurowy,
* 1 szt pietruszka,
* sok z cytryny,
* 1 szt śmietana 18 proc,
* 2 szkl bób,
* Sól,
* kucharek,
* 25 dag boczek wędzony,
* cukier
* barszcz czerwony Winiary
Do większego garnka z woda wkładamy liść laurowy ,kawałek wędzonego boczku ,marchewkę i pietruszkę .Gotujemy ok 15 min .W osobnym garnku gotujemy dobrze umyte nie obrane z skórki buraczki ,gotujemy do miękkości .Pod koniec gotowania wyciskamy pół cytryny . Taki wywar przelewamy do garnka z wędzonką .Doprawiamy przyprawą uniwersalną Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki . Jednego buraka ścieramy na tarce i dodajemy do zupy .Bób gotujemy osobno do miękkości w wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i przyprawy uniwersalnej . Gdy barszcz będzie ugotowany dodajemy do niego wyciśnięty czosnek ,pieprz do smaku .Dodałam również troszkę cukru do przełamania smaku .Barszcz czerwony Winiary rozmieszałam w szklance wody i dodałam do zupy. Zagotowujemy barszczyk i zaciągamy śmietaną .Na sam koniec dodajemy wcześniej ugotowany bób .Mieszamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz