piątek, 30 marca 2012

Bieszczadzki barszczyk z bobem

  Barszczyk z bobem ,pychotka
 składniki
 * 4 szt buraki,
    * 3 szt ziemniak,
    * 1 szt marchew,
    * 1 ząbek czosnek,
    * 2 szt liść laurowy,
    * 1 szt pietruszka,
    * sok z cytryny,
    * 1 szt śmietana 18 proc,
    * 2 szkl bób,
    * Sól,
    * kucharek,
    * 25 dag boczek wędzony,
    * cukier
    * barszcz czerwony Winiary


Do większego garnka z woda wkładamy liść laurowy ,kawałek wędzonego boczku ,marchewkę i pietruszkę .Gotujemy ok 15 min .W osobnym garnku gotujemy dobrze umyte nie obrane  z skórki buraczki ,gotujemy do miękkości .Pod koniec gotowania wyciskamy pół cytryny . Taki wywar przelewamy do garnka z wędzonką .Doprawiamy przyprawą uniwersalną Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki . Jednego buraka ścieramy na tarce i dodajemy do zupy .Bób gotujemy osobno do miękkości w wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i przyprawy uniwersalnej . Gdy barszcz będzie ugotowany dodajemy do niego wyciśnięty czosnek ,pieprz do smaku .Dodałam również troszkę cukru do przełamania smaku  .Barszcz czerwony  Winiary rozmieszałam w szklance wody i dodałam do zupy. Zagotowujemy barszczyk  i zaciągamy śmietaną .Na sam koniec dodajemy wcześniej ugotowany bób .Mieszamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz