Pomysł na wykorzystanie resztek wędlin z świąt . Zupa ugotowana na boczku wędzonym Zimbo .
składniki
* 5 szt ogórki kiszone,
* 15 dag boczek wędzony Zimbo
* 20 dag kiełbasa krucha z szynki Zimbo
* 1 szt marchewka,
* 1 szt pietruszka,
* 1/4 szt seler,
* 1 łyżka masło,
* pieprz,
* 1 szt śmietanka łaciata
* sól czosnkowa,
* 2 kostki bulion warzywny,
* 4 szt ziemniaki,
* 1 szt cebula
Boczek wędzony surowy gotujemy w garnku z wodą ok 2 litry. Gotujemy ok 15 min . Dodajemy pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę pietruszkę i seler.Gotujemy do miękkości warzyw, dodając bulion warzywny w kostce. Wyciągamy z zupy boczek kroimy go w kostkę. Kroimy także kiełbasę z szynki i cebulę. Ogórki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżeczce masła . Dodajemy do zupy. Wlewamy także 1/2 szklanki wody z kiszenia ogórków. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Doprawiamy kiełbaskę na patelni pieprzem i dodajemy do zupy. Zagotowujemy wszystko. Zaciągamy śmietaną ,ja użyłam Łaciata 18 % . Już nie gotujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz