środa, 11 kwietnia 2012

Zupa ogórkowa na bogato na boczku Zimbo

 Pomysł na wykorzystanie resztek wędlin z świąt . Zupa ugotowana na boczku wędzonym Zimbo .
 składniki
 * 5 szt ogórki kiszone,
    * 15 dag boczek wędzony Zimbo
    * 20 dag kiełbasa krucha z szynki Zimbo
    * 1 szt marchewka,
    * 1 szt pietruszka,
    * 1/4 szt seler,
    * 1 łyżka masło,
    * pieprz,
    * 1 szt śmietanka łaciata
    * sól czosnkowa,
    * 2 kostki bulion warzywny,
    * 4 szt ziemniaki,
    * 1 szt cebula

Boczek wędzony surowy gotujemy w garnku z wodą ok 2 litry.  Gotujemy ok 15 min . Dodajemy pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę pietruszkę i seler.Gotujemy do miękkości warzyw, dodając bulion warzywny w kostce. Wyciągamy z zupy boczek kroimy go w kostkę. Kroimy także kiełbasę z szynki i cebulę. Ogórki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżeczce masła . Dodajemy do zupy. Wlewamy także 1/2 szklanki wody z kiszenia ogórków. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Doprawiamy kiełbaskę na patelni pieprzem i dodajemy do zupy. Zagotowujemy wszystko. Zaciągamy śmietaną ,ja użyłam Łaciata 18 % . Już nie gotujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz